Ръстът на заплатите е най-голям в Азия

Азиатско-тихоокеанският регион надмина останалата част на света по покачване на трудовото възнаграждение, според Международната организация на труда, пише manager.bg, позовавайки се на BBC.

Средният годишен доход на човек в региона се е увеличил с 6%, докато средният ръст за света е от 2%, пише в годишния доклад на организацията. Най-бързо в Азия са се повишавали заплатите в Китай – с повече от 5%. Това свидетелства за разрастване на китайската средна класа и подобряване на жизнения стандарт в страната.

Въпреки това, заплатите в други страни в азиатския регион остават много по-ниски, отколкото в развитите икономики. Възнагражденията в Азия са станали почти два и половина пъти по-високи от началото на века, но една трета от населението на региона все още не може да премине международния праг на бедността от 2 долара на ден.

Въздействието на глобалната финансова криза все още се вижда в тази част на света. Настоящият ръст на заплатите от 6% все пак е по-нисък от този от 7% преди кризата през 2006 и 2007 г. В същото време работниците в развитите общества като Япония, Италия, Великобритания, също получават по-малко спрямо 2007 г.

Основен двигател на икономическия просперитет на Азия е Китай. Миналата година растежът в Източна Азия е бил 7,1%, благодарение на Китай, спрямо 5,3% в Югоизточна Азия, която включва Индия.

Има големи разлики в заплащането в азиатските страни. Най-малко получават хората в Непал – средно 73 долара месечно. В Камбоджа заплатите са средно 121 долара. В Сингапур те надхвърлят 3694 долара, в Япония – 3320 долара, а в Китай – 613 долара, отчита организацията към ООН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *