Ръст в наемите на индустриални площи в страната и света през 2007 г.

6% е средният годишен ръст на наемите на индустриални и логистични площи в света през 2007 г. София отбелязва годишно повишение от 9% в наемните нива,става ясно ванализ насветовния консултант Cushman & Wakefield.
Българската столицата е сред десетте града отбелязали най-висок ръст в Европа. Това се дължи предимно на недостиг в предлагането на свободни индустриални площи в национален мащаб. Търсенето се определя както от местни, така и от международни наематели, концентрирани предимно в района на столицата и прилежащите зони, предпочитани заради добрите транспортни връзки.
Пловдив придобива все по-голяма популярност, като индустриална локация. Голям процент от индустриалните площи се строят за собствените нужди на компаниите. Все повече инвеститори се насочват към изграждането на логистични центрове с цел отдаването им под наем.
България заема 32-ро място със средни годишни наемни нива от 73 евро на квадратен метър или 6 евро/кв./месец.
„В проучването са заложени наемните нива на новите модерни складови площи. Голям процент от сключените на тези и по-високи нива са за малки по обем и високотехнологични помещения, в които има поддържане на постоянна температура и влажност, пречистване на въздуха, необходими при съхранението на определени продукти“, коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на „Фортън Интернешънъл“, партньор на Cushman & Wakefield за България, Сърбия и Македония.
Страната ни отстъпва с едно място, спрямо миналогодишната си позиция. Причината е външна, т.е. сериозното повишаване на наемите в редица държави извън стария континент. Въпреки това ние се позиционираме добре, спрямо останалите балкански държави – Хърватска и Румъния отбелязват спад, съответно с -7% и -6%, а Гърция не отбелязва движение на цените. Единствено Турция регистрира сериозно повишение от 60%.
Лондон запазва позицията си на най-скъпа индустриална зона в годишното издание на едноименната класацията на Cushman & Wakefield. 211 евро за квадратен метър за година (17 евро/кв.м./месец) и ръст от 5% характеризират наемната цена за първокачествената индустриална площ в близост до Лондонското летище Хийтроу. След Лондон в класацията е Ирландската столица – Дъблин, която заема второ място, следвана от Токио, трети в челната класация.
Класацията Световни индустриални площи 2008 отразява най-търсените локации за индустриални и логистични терени в 138 от най-значимите в света индустриални зони. Класирането в нея се извършва на база най-висока предлагана цена в евро/долар за всяка от изследваните 52 страни, участвали в проучването.
За първото място, което заема Хийтроу, Кевин Стори, началник на отдел „Индустриални площи“ в C&W, коментира: „Ефектът от отварянето на Терминал 5 на Хийтроу през март 2008 г., до момента не се отразява значително на наемните нива на имотите в района. Свободните зони близо до летището са малко и предимно във второразредни логистични центрове.
Предлагането в мащабните проекти е ограничено. Недостигът на земя в района вече доведе до застрояването на двуетажни логистични сгради до втория терминал на летището в Хатън Крос.“
„Търсенето в района на летище София също е високо, поради липсата на достатъчно предлагане. Причина за това са нерентабилно високите цени на земята в района. Поскъпването на складовите помещения в тази зона е 15% за година, при среден ръст за Европа – 2,5%.“ – допълни Койнов.
В тазгодишната ранглиста, 89 % от локациите показват ръст или задържане на наемните нива спрямо 2007 г. В световен план средното покачване на наемите спрямо миналата година е 6 %, като най-високо е покачването на наемите на регионално ниво в Южна Африка – 25%.
Въпреки, че според статистиката седем от десетте ТОП локации са разположени в Европейски градове, ръстът на наемните нива в региона е едва 2.5% . Стивън Ват, началник „Паневропейска индустрия и логистика“ в C&W казва: „Ръстът на наемните нива в Европа наподобява движението в две паралелни пътни ленти, едната от които е по-бърза от другата. Например годишният ръст в наемите за Западна Европа спрямо 2007-ма е 1.3%.
За същия период наемите в ЦИЕ значително „изпреварват“ тези в Стара Европа – 7 %. Пазарът в ЦИЕ се насища с производители и дистрибутори, търсещи по-ниски цени. Те са привлечени и от възможността едновременно да обслужват Западните пазари и растящото търсене в ЦИЕ. Традиционно инвеститорите се насочват към Полша и Чехия, като интересът към Румъния и България нараства значително. Бъдещи притегателни центрове за развитие на бизнес са най-вероятно страни като Турция и Украйна.“ Истанбул е вторият град (след Мумбай в Индия с 94%) по отбелязан ръст на наемите за година – 60 %.
Търсенето на индустриални площи за производствени нужди ще продължава да се засилва в страни с развиващи се пазари като Китай и Индия. Все повече компании насочват вниманието си към тях, заради ниските цени при организацията на бизнеса. Централна и Източна Европа също остават в полезрението на наемателите, като вниманието все повече се насочва към България и Румъния и дори по- на изток към Турция, Украйна и Русия.
Обратно – развитите държави в Западна Европа и Северна Америка очакват ниските показатели за растеж да се запазят като тенденция и през 2008 г. Пазарната динамика се базира върху търсенето на свободни площи в логистични центрове.
Същевременно нараства и вниманието на наемателите към опазването на околната среда и наличието на железопътен и морски транспорт, които осигуряват намаляване на вредните емисии. Сборът от тези два фактора предпоставя ценови ръст за тези страни в зоните около пристанища и ЖП възли.
Прогнозата на C&W Европа е за покачване на наемните нива в глобален мащаб. Разрастващите се индустриални пазари ще продължат да покачват наемните цени на индустриални имоти, като на по-развитите пазари, ръстът ще бъде значително по-умерен, като се има предвид и влиянието на кредитната криза в световен мащаб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *