Ръст за борсите в Европа едва след средата на 2009 г.

Европейските индекси могат да се понижат с нови 20% в краткосрочен аспект на фона на очакванията на инвеститорите за дефлация, преди да започнат да се възстановяват през втората половина на следващата година, това прогнозират от брокерската компания Goldman Sachs & Co.
От инвестиционната банка сочат, като едни от най-слабо засегнати от забавянето на европейската икономика сектори като телекомуникационния такъв, здравния и сектор, както и търговските компании.
Според финансовата институция началото на новата година едва ли ще донесе за инвеститорите така дългоочакваната коренна промяна на настроенията на финансовите пазари.
Финансовата криза, която продължава да тече, ще е основна причина за това. Преди инвеститорите да станат трайно положително настроени, ще са нужни по-нататъшни доказателства за края на кризата и възстановяване на ръста на световната икономика.
На този етап няма такива изгледи и това кара банката да е относително по-негативно настроена в очакванията си за следващата година.
Индексът следящ представянето на водещите европейски компании – Dow Jones Stoxx 600 Index може да регистрира понижение от 20% в резултат на „негативните външни фактори“.
Възходящо движение, което да продължи между 6 и 12 месеца, може да стане реалност едва след средата на следващата година, което да повиши европейските акции с между 30 и 50%, коментираха още от Goldman.
Акциите на европейските търговци бяха завишени до инвестиционна оценка „overweight“ от „underweight“ от банката. Секторът е доминират предимно от компании от хранителната индустрия, сектор значително по-слабо цикличен.

profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *