Ръст на заплатите в еврозоната през второто тримесечие

Ръстът на заплатите в 18-те страни членки на еврозоната се ускори през второто тримесечие на 2014-а година, като в същото време беше отчетен и по-бърз темп на растеж на общите разходи за труд. Това сякаш е сигнал за предстоящо засилване на инфлационния натиск в европейската икономика.

Днес Eвростат публикува и статистика, цитирана от bnr.bg, показваща запазване на свободните работни места през второто тримесечие на техните нива от началото на годината, което предполага, че нивото на безработица в еврозоната е малко вероятно да регистрира съществено понижение през следващите месеци на настоящата година.

Заплащането на труда в еврозоната се повиши през второто тримесечие на 2014-а година с 1,2% на годишна база след повишение с 1% в началото на годината, като в същото време цената на работната сила (включваща данъци и други разноски) скочи с 1,2% след повишение с 0,6% през първото тримесечие.

Растежът на заплатите надвишава потребителските цени (инфлацията) през второто тримесечие на годината и това сякаш подкопава перспективите пред еврозоната за по-солидно икономическо възстановяване.

Междувременно Евростат оповести и данни за повишение на вакантните работни места с 1,7% през второто тримесечие на годината – аналогично на растежа в началото на годината и след повишение с 1,6% през последното тримесечие на 2013-а година. Това е относително добра новина за европейците, търсещи работа, но свободните работни места остава далеч под нивата от преди финансовата криза през 2008-а година, като настоящото темпо на повишение на вакантните свободни места не е достатъчно, за да предизвика рязко понижение на все още високата безработица в региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *