Ръст на износа на България за ЕС

През периода януари – септември 2019 г. износът на България за ЕС нараства с 3.3% спрямо същия период на 2018 г. и е в размер на 29 049.1 млн. лв., показват данни на Националния статистически институт (НСИ).Ръст на износа на България за ЕС.

Резултат с изображение за ръст на износа

Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 66.3% от износа за държавите – членки на ЕС.

През септември 2019 г. износът за ЕС нараства незначително спрямо същия месец на предходната година е на стойност 3 233.8 млн. лева.Ръст на износа на България за ЕС.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари – септември 2019 г. в сравнение със същия период на предходната година най-голям ръст е отбелязан в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (15.5%), информира infostock.bg.

Най-голям спад се наблюдава в сектор „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“ (7.3%).

Вносът на България от ЕС през периода януари – септември 2019 г. се увеличава с 2.2% спрямо същия период на предходната година и достига 30 209.7 млн. лева (по цени CIF).

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

През септември 2019 г. вносът на България от държавите – членки на ЕС, се увеличава с 0.3% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3 243.7 млн. лева.

При вноса от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари – септември 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г. най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (25.7%).

Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ (22.7%).

Външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с ЕС за периода януари – септември 2019 г. е отрицателно и е на стойност 1 160.6 млн. лева.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *