Ръст на продажбите на дребно в еврозоната през декември 2014 г.

В края на 2014 г. продажбите на дребно в еврозоната регистрираха добро повишение за трети пореден месец, сочат данни на Евростат. Това е нов знак, че падащите петролни цени повишават покупателната сила и могат да окажат подкрепа за икономическия растеж в региона.

Продажбите на дребно в 18-те страни, споделящи единната европейска валута, се повишиха през декември с 0,3% на месечна база при прогноза за повишение с 0,2% и след ръст с 0,7% през ноември.

На годишна база продажбите на дребно през декември скочиха с 2,8% (при прогноза за повишение с 2,0%) след растеж с 1,6% през ноември (възходяща ревизия от 1,5%). Това представлява най-солидно повишение на търговията на дребно на годишна база от март 2007 г. насам – далеч преди глобалната финансова криза да удари и еврозоната.

Продажбите на дребно са важен индикатор за потреблението на домакинствата, като доброто повишение на продажбите през последните три месеца на 2014 г. вероятно ще спомогнат за известно ускоряване на икономическия растеж в еврозоната през последното тримесечие на изминалата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *