Ръст на цените на храните

През юни световните цени на храните се повишиха на месечна база за пръв път от началото на 2020 година и отбелязаха леко възстановяване след рязкото падане, предизвикано от коронавирусната пандемия, съобщи в четвъртък агенцията по храните към ООН.

Украина и ФАО подписали соглашение о сотрудничестве — Latifundist.com

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, се повиши през юни с 2,4% спрямо май, достигайки 93,2 пункта (спрямо 91,2 пункта месец по-рано).

На фона на несигурността на пазара, породена от Covid-19, цените на растителните масла, захарта и млечните продукти се възстановиха до многомесечни максимуми след резките им спадове, регистрирани през май, докато на пазарите за зърнени храни и месо повечето цени останаха под низходящ натиск, отбелязва FAO, информира economynews.bg.

Актуализирана прогноза на ФАО за състоянието на световния зърнен ...

Агенцията към ООН допълни, че е променила начина за изчисляване на всички ценови индекси, прехвърляйки базовия период към 2014-2016 г. от предходния базов период 2002-2004 година.

Индексът на цените на захарта нарасна през юни до 75,0 пункта, което е повишение с 10,6% спрямо май. FAO отбеляза, че рязкото повишаване на цените на суровия петрол оказа силна подкрепа на пазарите на захар, тъй като насърчи бразилските захарни мелници да използват повече запаси от захарна тръстика за производство на етанол вместо на захар, което се отрази на възможностите за износ на захар. Освен това, последните доклади за задръстване на бразилските пристанища поради мерките, наложени за ограничаване на разпространението на коронавирус, помогнаха за повишаване на стойността на индекса на цените на захарта.

Индексът на храните на ФАО продължава да пада | Пазари | АГРО.БГ

Ценовият индекс на растителното масло пък скочи през юни с 11,3% до 86,6 пункта след траен спад през предходните четири месеца. Отскокът отразява главно по-високите цени на палмовото масло, но при повишаване на котировките и на соево, слънчогледово и рапично масло. Цените на палмово масло се повишиха рязко през юни поради възстановяването на глобалното търсене на внос след облекчаването в много страни на блокадните и карантинни мерки, свързани с Covid-19, и опасенията относно евентуални прекъсвания на производството при продължителен недостиг на мигрантска работна ръка. В случай на рапичното масло, възстановяването на търсенето заради производството на биодизел в ЕС също подкрепи цените, посочва FAO.

Ценовият индекс на месото обаче се понижи слабо с 0,6% до 95,2 пункта спрямо май и е с 6% под неговото ниво година по-рано.

ФАО търси консултанти по селско стопанство в развиващите се страни ...

Индексът на цените на млечните продукти пък нарасна с 4% спрямо май, достигайки през юни ниво от 98,2 пункта. Това е първото му нарастване след четири поредни месеца на спад, но той остава с 4,6% под неговото ниво от юни 2019 година.

Индексът на цените на зърнените култури се понижи слабо през юни с 0,6% до 96,9 пункта и е с 1,9% под нивото от юни 2019 година. FAO отбелязва, че низходящият натиск върху цените на пшеницата се е засилил през юни, отчасти поради новите реколти в Северното полукълбо, но и поради подобрените перспективи за производство в редица големи страни износители, по-специално в Черноморския регион. След няколко месеца спад цените на царевицата обаче се повишиха през юни, подкрепени от известно възстановяване на търсенето и неблагоприятни условия при отглеждане на царевичната реколта в САЩ.

Беларусь и ФАО планируют сотрудничать в сфере научных исследований ...

Организацията по прехрана и земеделие към ООН също така преразгледа във възходяща посока прогнозата си за сезона на зърнените култури през 2020 г. с около 9,3 милиона тона, като предвижда глобално производство от близо 2,790 милиарда тона – увеличение с 3,0% спрямо рекордната реколта през 2019 г. По-голямата част от месечното увеличение отразява възходящото преразглеждане на прогнозите за производство на пшеница в Австралия, отбеляза FAO./БНР

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *