Ръст от 60% на строителството на жилища

Ръст на строежа на жилищните сгради в порядъка на 60% е отчетен за второто тримесечие на 2014 г. спрямо предходното. Това показват изчисленията на Националния статистически институт (НСИ).

Броят на жилищата в започнати нови сгради е скочил с повече от 38 на сто, показват данните. От друга страна този на офисите се е свил с 20 на сто, но пък тяхната площ е нараснала с над 73%. Според националната статистика нарастване на новите жилищни сгради е отчетено и на годишна база.

През периода от април до юни на настоящата година е започнал строежът на 812 жилищни сгради с над 2 хил. жилища в тях, както и на 24 административни сгради. Изграждането на други 574 сгради също е било стартирано.

Броят на новите сгради, чието строителство е започнало, е най-голям в областите Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора и в столицата.

Що се отнася до издадените разрешителни за строеж, те също регистрират ръст за разлика от първите три месеца на настоящата година. През разглеждания период местните администрации са издали документи за строеж на над 1 100 жилищни сгради с повече от 3 400 жилища в тях.

Одобрените офис и други сгради се равняват съответно на 47 броя и 1170 броя. Това показва, че за разлика от предходните три месеца издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради са нараснали с 10,4%, жилищата в тях – с 2,1%.

Издадените разрешителни за строеж на административни сгради се увеличават с 6,8%. На годишна база също има ръст в броя на издадените документ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *