Ръст от 75% за първото тримесечие при „зелените“ облигации отчита Moody’s

В новия доклад на агенция  Moody’s  «Green Bonds — Global: France’s Sovereign Offering Propels Strong First-Quarter 2017 Issuance», в който се обобщават данните за първото тримесечие на глобалния пазар за „зелени облигации“ се отбелязва голямо нарастване на новите емисии – със 75%, в сравнение с първото тримесечие на 2016 г.

Тримесечните количества от емисии на „зелени бондове“ достигат д 29,5 млрд. долара. Повече „зелени облигации“ са пуснати само през първото тримесечие на 2016 г. – 30,2 млрд. долара.

Голям дял се пада на Франция, която през януари пусна суверенни  Green Bonds за сумата от 7 млрд. евро (7,5 млрд. долара). Общо на френските емитенти се падат 40% или 11,8 млрд. В частност това се дължи на програмата за диверсификация на енергетиката на страната и постепенното й преминаване към ВЕИ.

Зелените облигации са финансови инструменти с фиксирана доходност, като постъпленията в резултат на емитирането им са насочени към финансиране на проекти от „зелената“ енергетика, с ползи за околната среда.
През първото тримесечие на 2017 г., на възобновяемата енергетика и енергийната ефективност общо се падат 42%, а чистият транспорт е трети по популярност.

Средното ниво на емисиите, които са били общо 82 е било от порядъка на 360 млн. долара. При това дела на емитентите с най-висока кредитоспособност, с рейтинг „Ааа“, според методиката на Moody’s е намалял до 14%, информира 3e-news.net.
Ако тенденцията продължава, може да се очаква рекорден годишен обем на зелени облигации – за около 120 млрд. щатски долара (през 2016 г. те са били 93,4 млрд. долара), се казва в доклада на рейтинговата агенция.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *