Ръст при петрола и златото след увеличено напрежение относно Иран

Цената на суровия петрол регистрира повишение по време на азиатската борсова сесия днес след подновяването на опасенията относно ядрената политика на Иран и евентуалните последици от нея, както и след изнасянето на данните за запасите на петрол в САЩ.

Фючърсите на суровия петрол с доставка през май добавиха 0.25 долара към стойността си до ниво от 67.65 долара за барел, след като приключиха петъчния ден на щатската борса с понижение от 55 цента до 67.39 долара за барел.

Според информация на щатската преса от вчера администрацията на Буш обмисля евентуални удари срещу Иран, в случай че страната не прекрати ядрената си програма.

Тези слухове, както и данните за спада в запасите на бензин в САЩ с 4.4 млн. барела за седмицата до 31 март, са в основата на ръста в цената на петрола в края на миналата седмица и началото на тази.

Ръст регистрираха и цените на останалите петролни продукти. Бензинът поскъпна с 1.42 цента до ниво от 1.9910 долара за галон, а отоплителното гориво добави 1.01 цента към стойността си до ниво от 1.8927 долара за галон.

Спад отбеляза цената на природния газ с 5.7 цента до ниво от 6.686 долара ММВtu.

На фона на растящите опасения от нов военен конфликт повишение днес регистрира и цената на златото. Фючърсите на благородния метал се увеличиха с 6.2 долара, или 1.1%, до ниво от 599 долара за тройунция с доставка през юни.

Нова рекордна стойност достигна днес и цената на среброто, като добави 32.5 цента, или 2.5%, към петъчното си ниво на затваряне на нюйоркската стокова борса до ниво от 12.361 долара за тройунция с доставка през май.

Щатските индекси прекъснаха ръста си, довел до нови близо петгодишни максимуми през изминалата седмица, и приключиха петъчния ден на отрицателна територия.

Dow Jones и Nasdaq завършиха последния ден от миналата седмица с понижение от по 0.9% съответно до нива от 11 120.04 и 2 339.02 пункта.

След повишението в цената на петрола и прекъсването на ръста на щатските индекси, азиатските приключиха деня на отрицателна територия. Японският Nikkei 225 се понижи днес с 0.7% до ниво от 17 436 пункта, а корейският KOSPI загуби 0.3% до ниво от 1 398.06 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *