Рязко понижение на италианските индустриалните поръчки и продажби през май

Индустриалните поръчки в Италия отчетоха солиден спад през май, парирайки голяма част от техния растеж през предходния месец, показват днешни данни на италианската статистика Istat.

Индустриалните поръчки през май се понижиха с 2,1% на месечна база след техен скок с 3,6% през април (низходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 3,8%).

На годишна база те регистрираха изненадващ спад с 2,5% (спрямо май 2013-а година) след ръст с 6,2% през предходния месец.

Чуждестранните индустриални поръчки в Италия се понижиха през май с 4,5% след повишение с цели 9,2% през април, докато вътрешните поръчки се понижиха с 0,2% след понижение с 0,5% през предходния месец.

В същото време италианските индустриални продажби се понижиха през май с 1,0% на месечна база след понижение с 0,1% през април (ревизия от предишна оценка за спад с 0,2%), като на годишна база техният растеж се забави до едва 0,1% от повишение с 2,2% през предишния месец.

Днешните слаби индустриални данни могат да попарят надеждите, че икономиката на Италия, която е дом на втория по-големина промишлен сектор в еврозоната, ще продължи да се възстановява с все по-добро темпо. Тези данни изглеждат в синхрон с драматично понижените прогнози на Италианската централна банка за икономическия растеж на Ботуша до едва 0,2% през 2014-а година при предишна прогноза за повишение на БВП с 0,7%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *