Р. Гечев: Ако управляващите не кажат кой контролира данъчните складове на горива, значи са вързани с тях

„Дори и да са еднакви цените на горивата в България и ЕС, проблемът е в структурата. При нас печалбата отива в продавачите на горива в страната в по-голяма степен, отколкото в останалата част от Европа, където отива в бюджета“, заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ проф. Румен Гечев в интервю за Нова телевизия. „За мен е важно дали отиват в някои олигарх или в нашия общ бюджет, в който ние всички участваме“, допълни народният представител и обясни, че в България акцизът върху горивото е три пъти по-малък от този в Холандия, Германия, Италия, Англия.

Проф. Гечев поясни, че крайната цена на колонка в България е малко под средната. Според него това е причината да няма силен интерес за австрийци, румънци или гърци да внасят в България големи количества. „Проблемът е и в данъчните складове. Не само, че цената на колонка не е стимулирана за вносителите, но те нямат и достъп до складове в България“, категоричен е той и попита как така в една страна-член на ЕС министърът на финансите и премиерът отказват да кажа на българската общественост кой е собственикът.

„Да не би да произвеждат ядрени оръжия. Това, че управляващите, които и да са те, отказват информация кой контролира данъчните складове на горива, означава, че те са вързани с тези складове. Ако не са, да кажат още днес кои са собствениците“, предложи проф. Гечев. Той заяви, че е краен песимист нещата да се оправят, докато тези, които взимат решения и защитават интересите на хората, играят карти и ритат топка с тези, които взимат парите от акцизите.

Спирането на обществени поръчки „по съмнение“ сигнализира на чуждите инвеститори, че България е абсолютно непредвидима.„Спирането на обществени поръчки е ПР-акция“, категоричен е проф. Гечев. Според него управляващите сами са признали, че системата на обществени поръчки, организирана от управляващите, е гнила. „За да спираш поръчки, едната от които за 800 млн.лв., за дребни съмнения – това е страшно. Няма страна по света, където еднолично премиерът да спира поръчки за милиарди по съмнения. Те трябва да се спират, когато има факти и нарушение на закона“, подчерта народният представител. Той допълни, че това е сигнал към участниците, включително и към чуждите инвеститори, че България е абсолютно непредвидима.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *