Саипем е кандидат за изграждането на ”Северен поток -2”

Италианската компания Саипем (Saipem) е един от кандидатите за получаване на договор за изграждането на газопровода „Северен поток -2“.Това съобщи пред журналисти ръководителят на Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС и БТА. Той се среща с председателя на управителния съвет на австрийската компания О Ем Ви (OMV) Райнер Зеле.

На срещата обсъждахме въпроси, свързани с изпълнението на проекта „Северен поток -2“. Отбелязано бе, че италианската компания Саипем е един от претендентите да получи договор за изграждане на газопровода, посочи той.Газпром отбеляза също така, че търсенето на руски газ в Европа потвърждава значимостта на строителството на „Северен поток – 2“.

Европейската комисия изучава данни, свързани с проекта, и настоява той да бъде в съответствие с нормите на ЕС, съобщи пред журналисти ръководителят на представителството на Евросъюза в Русия Вигаудас Ушацкас, цитиран от ТАСС.

В момента ЕК събира сведения за новия проект, посочи той.Проектът „Северен поток-2“ предвижда изграждането на две линии морски газопровод с обща мощност 55 милиарда кубични метра от Русия до Германия по дъното на Балтийско море.

Проектът ще бъде изпълнен от съвместната проектна компания Ню юръпиън пайплайн (New European Pipeline AG). Дяловете в нея са разпределени между участващите компании, както следва: руската Газпром – 51 процента, германските Е.ОН (E.ON) и БАСФ/Винтерсхал (BASF/Wintershall) – по 10 процента, англо-холандската Шел (Shell) – 10 процента, австрийската О Ем Ви (OMV) – 10 процента, и френската Анжи (Engie) – 9 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *