Сайт ще ограмотява с тестове хората за гражданските им права

Сайтът grajdanomer.bg ще ограмотява с тестове хората за гражданските им права. Порталът, който ще заработи в сряда, е съвместен проект на Българското училище за политика „Димитър Паница“ и на Съвета на Европа.

Предвидени са пет групи тестове на базата на конституцията – въпроси за демократичните принципи, правата и задълженията на гражданите, за правомощията на президента, парламента и правителството, какво прави прокуратурата и на кого се подчиняват съдии. Въпросите са общо 106 и в края на всеки тест ще бъде посочвано кои са сгрешените отговори и съответно ще се дават правилните. Така хората ще имат възможност да научат основните положения в Конституцията, ако не ги знаят.

На новата интерактивна интернет страница всеки ще може да провери знанията си за правата и задълженията на гражданите, за това как функционират институциите, кой и как гарантира върховенството на закона и как се избират представителите в законодателната и местната власт.

Проектът цели да повиши разбирането на гражданите колко важно е да участват активно в обществено-политическия живот и как да работят с властта при изработването на публичните политики.

Идеята на авторите е впоследствие сайтът да бъде развит и за целта ще се прави и анонимна анкета – за пол, образование, приблизителен доход, професионално занимание и местожителство, за да може да се проследи къде са най-големите пропуски.

Сайтът ще започне да функционира в сряда първия тест ще направи правосъдният министър Христо Иванов в присъствието на делегация от Съвета на Европа. Предвидени са дипломи за знаещите и сертификати за по-малко знаещите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *