Самолетът на Качински се разбил след грешки на пилоти и диспечери

Полският окончателен доклад за катастрофата бе представен днес пред журналисти и роднини на загиналите във Варшава, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Според него самолетът на полския президент Лех Качински, катастрофирал край руския град Смоленск на 10 април м.г., е бил напълно изправен, преди да се разбие в земята. 
Освен президента Качински, тогава загинаха още 95 души.
Според изводите на комисията, равнището на подготовката на полския екипаж на Ту-154 е заплашвало сигурността на пътниците в самолета, предаде АФП, цитирана от БТА. Екипажът „не е обърнал внимание на възможността за алтернативно кацане на летището във Витебск и на предварителните прогнози за времето в района за кацане край Смоленск“, смятат полските експерти.
Сред причините за трагедията полските експерти отбелязват закъснялото решение на пилота да направи втори заход за кацане. Според тях, не е имало възможност самолетът да се насочи за втори заход автоматично, допълва агенцията.  Пилотите летели твърде ниско и твърде бързо.
При катастрофата обаче е имало  и грешки на руските авиодиспечери, обяви полското следствие. „Диспечерът е давал грешни указания“, твърдят авторите на доклада, според РИА Новости. Повредено е било обаче осветлението на летището, като е било „неизправно и непълно“, уточнява Франс прес.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *