Самостоятелно участие на борсата или взаимен фонд?

Няколкопричини да изберете взаимен фонд пред прякото участие на фондовите пазари:

Минимизиране на риска

Фондовете осигуряват разпределен, а следователно и намален риск. При самостоятелното инвестиране риска се поема изцяло от инвеститора.

При самостоятелно участие на финансовите пазари, поради ограничението на средствата, дребните инвеститори могат да съставят портфейл максимум от 2-3 вида ценни книжа. Фондовете инвестират в многократно повече различни инструменти. Нормално е , при негативно развитие на инвестицията в конкретни книжа, загубите на индивидуалните инвеститори да са много по-големи от загубите на фонда.

Повече възможности

Фондовете предлагат достъп до всички пазари. Много от пазарите са затворени или твърде специализирани за индивидуалните или дребни инвеститори.

Ако инвестирате самостоятелно, Вие сте силно ограничени. Трудно се следят всевъзможните индекси и котировки. Някои от книжата пък просто са предвидени за по-големи инвеститори. Например ако искате да закупите определени облигации, може да се окаже, че минималната инвестиция трябва да е 10, 20 или дори 100 хиляди евро. Фондовете нямат тези проблеми. Освен това, чрез фонд Вие може да участвате на различни пазари. Има най-различни фондове. Може да изберете фонд, който инвестира в България или, фонд с инвестиции на европейски, американски или азиатски пазари. Съществуват секторни фондове, чрез които придобивате дялове от инвестиция в нефтената индустрия, диамантени мини или други сектори от икономиката.

Професионално управление

Фондовете предлагат възможност да се възползвате от професионални и експертни мнения и съвети по управлението на инвестициите.

Ако инвестирате самостоятелно Вие сам ще управлявате своята инвестиция. За инвестициите на фонда се грижи професионално Управляващо дружество. Само малка част от хората притежават необходимите знания и умения за да вземат правилните решения при инвестиция. Инвестирайки във акции/дялове на фонд Вие доверявате парите си на професионалисти

Висока ликвидност

Управляващите дружества са задължени да изкупуват обратно акциите/дяловете на взаимните фондове.

Средствата инвестирани във взаимен фонд са почти толкова лесно достъпни колкото средствата вложени в банка. Стойността на акциите/дяловете е ясна по всяко едно време, тъй като УД са задължени да обявяват периодично тяхната емисионната стойност и цена за обратно изкупуване. Ако инвестирате самостоятелно винаги може да попаднете на акции, които не се котират точно когато искате да ги продадете или на ценни книжа, които е твърде неизгодно да продавате в дадения момент.

Ниски разходи

Взаимните фондове оптимизират своите разходи благодарение на т.н. икономия на мащаба.

Ако инвестирате самостоятелно, всички разходи по Вашата инвестиция са изцяло за Ваша сметка. Фондовете притежават огромни средства. Така разходите за реализиране на печалба от единица при тях са много по-ниски отколкото разходите, които ще заплатите Вие за спечелването на същата тази единица.

Сигурност

Фондовете са силно регулирани и надзиравани. Те се ползват с институционална сигурност.

Индивидуалния инвеститор винаги може да сгреши или да действа хазартно. Благодарение на регулацията тази възможност при фондовете е сведена до минимум. Инвестирайки във фонд, Вие може да не реализирате очакваната доходност, но вероятността да загубите всичко практически е равна на нула.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *