Само БАКБ и Инвестбанк поискаха банка „Виктория“

Двама  кандидати подадоха обвързващи оферти за ТБ „Виктория“, съобщиха от Корпоративна търговска банка, която е собственик на малката кредитна институция. Двамата финалисти са Българо-американската кредитна банка на Цветелина Бориславова и Инвестбанк на Петя Славова.

Любопитният факт е, че третият участник в надпреварата до момента – новоучредено дружество на Васил Божков „Вабо интернал“, не е подал обвързваща оферта, след като подаде индикативна в началото на септември.

Детайлите по сделката

Крайният срок за подаване на окончателни оферти беше 31 октомври. Продават се 100% от капитала на „Виктория“ и цялостната експозиция на КТБ в банката – депозит, който беше направен при покупката на „Виктория“ от КТБ малко преди затварянето й, която е близо 90 млн. лв. Това означава, че цената на офертата ще трябва да отразява и двете. Собственият капитал на банката е 33.5 млн. лв. към края на септември 2017 г. Очакванията са, че при този опит за продажба битката ще бъде за това кой ще даде по-добра цена. Синдиците имат интерес от добра цена, на която да продадат банката. Одобрение за сделката обаче дава БНБ.

В съобщението на синдиците на КТБ се посочва, че следва избор на купувач, получаване на регулаторни разрешения (от БНБ) и сключване на сделка. Синдиците избират предпочетен кандидат – един или и двата в случая. Следва обследване от БНБ и даване на разрешение за покупка или не. Ако и този път не се стигне до сделка, другият вариант, който изглежда логичен след няколко неуспешни опита за продажба, е ликвидация.

Интересът на Божков, който изчезна

Предишния път отсяването на кандидатите беше съгласувано предварително с БНБ, така че от осем кандидата да останат две банки с шанс за положително становище, като централната банка охлади ентусиазма за влизане в банковия сектор. Този път обаче регулаторът не е давал насоки на поискано от синдиците съгласуване за шансовете на кандидатите. Така след подаването на писма за интерес се стига до изпращане на меморандум до всички проявили интерес – БАКБ, Инвестбанк, „Вабо интернал“ и консорциум от няколко австрийски компании – Kerbler Holding, Imfarr Beteiligungs и Green Finance. Той обаче не продължи участието си. Eдна от компаниите – Kerbler Holding, преди участваше в консорциум с „Лев инс“ на Алексей Петров, но не бе допусната до финала.

Сега след дю дилиджънса на практика отпада дружеството на Васил Божков, което се появи в тази процедура, но не е подало обвързваща оферта. Досега надзорът на БНБ отчетливо следва стратегия да не допуска местни бизнесмени до банков лиценз. Така че оферта на „Вабо интернал“ на Васил Божков трудно би преминала цедката, без БНБ да направим завой в правилата си, който би й коствал много репутационни щети.

PR-ът на Божков не отговаряше на мобилния си телефон за коментар.

На финала

И двата кандидата с окончателни оферти сега отпаднаха на различен етап в предишната процедура за „Виктория“. Инвестбанк не стигна до фазата на подаване на оферти. Банката показа слаб резултат на стрес теста миналата година и сама трябваше да се капитализира. В края на април тази година оттам обявиха, че са изпълнили препоръките на БНБ за попълване на капиталовите си буфери. При подаването на необвързващи оферти в тази процедура през лятото Петя Славова каза пред „Капитал“, че намерението при евентуална покупка на „Виктория“ е вливането й в Инвестбанк и консолидация на двете банки. Целта е да се увеличи кредитният ни портфейл, посочи тогава тя. По думите й в предишната процедура мениджмънтът е взел решение да оттегли участието на банката след писмото за интерес поради други бизнес планове пред Инвестбанк към онзи момент, информира в.Капитал.

В предишния търг БАКБ подаде оферта и стигна до финала, но предпочетеният кандидат от синдиците и фонда за гарантиране на влоговете беше банката на Фуат Гювен Д банк. БНБ не даде разрешение за сделка, защото планът на избрания купувач не предвиждаше сливане, а запазването на „Виктория“ като отделна институция, т.е. възможна бърза препродажба. Офертата на БАКБ е предвиждала сливане на двете банки. И при това участие в търга Цветелина Бориславова заяви пред „Капитал“, че намерението й е сливане на двете банки.

Така след първото разминаване между синдици и БНБ сега рискът от втори сблъсък за „Виктория“ покрай участието на Васил Божков изчезна.

 

 

 

financebg.com

3 thoughts on “Само БАКБ и Инвестбанк поискаха банка „Виктория“

  • 03.11.2017 в 19:10
    Permalink

    Или са най-смелите или най-глупавите. „Виктория“ сигурно е куха черупка след Василев.

    Отговор
  • 03.11.2017 в 19:37
    Permalink

    Или каквото остана от Виктория след като беше ограбена и тя от Цветан Василев.

    Отговор
  • 03.11.2017 в 23:33
    Permalink

    Кой друг нормален ще поиска втората пирамида на фараон Цветан Василев?!?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *