Само малките грешници биват разпнати

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: И Германия е виновна…

Въпреки гигантския спасителен чадър еврото продължава да боледува. Дали това е само лека настинка или става дума за нелечима болест? И дали само малките /разбирай Гърция/ са виновни за цялата евро-мизерия?

Ханс Олаф Хенкел – бивш президент на Федералното сдружение на германската индустрия – твърди, че еврото се е провалило. Хенкел се аргументира по следния начин: „Ние не спазваме собствените си правила, които биха довели еврото до успех. И едно от първите правителства, което направи тази грешка, беше бившето германско правителство – червено-зелената коалиция, която заедно с френското правителство без нужда, без финансова криза и без икономическа пропаст наруши критериите на Стабилизационния пакт“, казва Хенкел и добавя: „С други думи, не бива да сочим с показалец само Гърция, като че ли гърците са единствените виновни за цялата мизерия.“

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Трябва да се „лекуват“ не симптомите, а причините
Рецепти за спасение на болника „евро“
Елмар Брок, депутат от Християндемократическия съюзв Европейския парламент, твърди, че когато големите нарушат правилата, те простоне спазватправилата, а когато малките /разбирай Гърция/ ги нарушат, те биват разпнати. Затова е изключително важно да бъде възстановено доверието на общоевропейско ниво. А това зависи до голяма степен от Германия, твърди Елмар Брок.
Действията на федералното правителство в Берлин обаче не успокоиха духовете и не подсилиха еврото, дори след гласуването на общия спасителен пакет от 750 милиарда, от които лъвският дял от 147 милиарда се пада на Германия. Ето защо сега ЕС трябва да се примири с вече сторените грешки и да търси рецепти за лечение на пациента евро. Предложеният от германския финансов министър Волфганг Шойбле „Европейски валутен фонд“ беше остро разкритикуван от пазителите на валутата в Европа.
Най-новата фаворизирана рецепта се нарича „Европейско икономическо правителство“. На последната среща на върха на ЕС от 17 юни дори беше постигнат консенсус около обща стопанска политика. Сегаобаче възникват опасения от различното възприемане на термина „икономическо правителство“, защото явно всяка една от страните-членки има собствени представи. Освен това е трудно да се разработи общоевропейска стопанска политика, тъй като ЕС със своите 27 страни-членки е твърде хетерогенен.
Единодушие цари единствено по въпроса, че трябва да се лекуват причините за болестта, а не симптомите й. С други думи, трябва да бъдат овладени държавните бюджети, за да бъдат задушени още в зародиш спекулациите на пазара. Тази рецепта би могла да помогне на пациента, но медикаментозното лечение трябва бъде добре разпределено.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Дали все още има лек или дойде време за евтаназия?
Надеждата умира последна
Освен това трябва да се внимава и при избора на лекарствата и дозировката им. Вече беше гласувано решение за контрол и заздравяване на бюджетната дисциплина сред страните-членки. Звучи като предписание за сложна операция, защото решението включва санкции, които могат да стигнат до изключване от валутния съюз.
Следствието от тази рецептура би било запазване на валутния съюз в намален състав от страни, които действително спазват критериите на Стабилизационния пакт. В противен случай еврото е заплашено от хронична слабост. Съществува още възможността чрез интелигентни, структурни преговори с партньорите от ЕС и с активизирането на германската тежест Стабилизационният пакт да бъде съхранен. Тоест, и в казуса с еврото надеждата умира последна.

Д. Цанг, К. Цанев, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *