Само през ноември 2010 държавният дълг нарасна с над 71 млн. евро

С повече от 71 млн. евро се е увеличил държавният дълг през ноември миналата година в сравнение с предходния месец, съобщават от финансовото министерство.
Общо дългът възлиза на близо 5.3 млрд. евро към края на ноември, като външният е 3.3 млрд. евро. От финансовото министерство отбелязват, че увеличението се дължи на емисията от държавни ценни книжа, емитирана през ноември и на валутнокурсови разлики.
Делът на държавния дълг към брутния вътрешен продукт възлиза на 14.4%, като нараства с 0.2 процентни пункта спрямо предходния месец. В състава на този индикатор делът на външния държавен дълг е 9.0 %, а на вътрешния държавен дълг е 5.4% от БВП.
В структурата на държавния дълг в края на периода, вътрешните задължения заемат дял от 37.2%, а външните – от 62.8%. В края на ноември валутната структура на дълга достига следните стойности: 17.8% е деноминирана в щатски долари; 53.7% – в евро; 25.6% – в левове; 2.9% – в други валути.
Извършените плащания по дълга през ноември възлизат на 13.1 млн. лв. По отношение на валутната композиция на плащанията от началото на годината, най-съществен е делът на тези в евро, който е 47.8%, следван от 38.2% в лева и 12.3% в щатски долари.
Държавногарантираният дълг през месец ноември достига до 641.4 млн. евро. В номинално изражение държавногарантираният дълг бележи увеличение приблизително с 9.4 млн. евро в сравнение с нивото регистрирано в края на предходния месец.
Нарастването на държавногарантирания дълг се дължи основно на валутнокурсови разлики. Съотношението държавногарантиран дълг/ БВП е в размер на 1.7%.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *