Само шокова терапия може да спаси САЩ

Според Мартин Хътчинсън от Money Morning, обаче тази сделка не прави нищо за намаляване на дълговото бреме на Америка. В действителност от 14.3 трилиона долара в момента, задълженията на САЩ ще надминат 23 трилиона долара до 2021 г. Това е увеличение с 62%.
 
Сделката цели да се намалят разходите с 917 млрд. долара през следващите 10-години, като специална комисия в Конгреса трябва да намери до края на ноември начини да съкрати с още 1.5 трилиона долара бюджетния дефицит на САЩ.
Дори ако федералните разходи наистина бъдат намалени с 2.5 трилиона долара през следващите 10 години, това няма как да компенсира увеличението на плащанията по държавния дълг, който нарасна с 4 трилиона долара откакто Обама стана президент на САЩ.
Как може да се осъществи някакъв прогрес по дълга, когато Вашингтон добавя по 4 милиарда долара нови задължения всеки ден?
А дори и „спестените“ 2.5 трилиона долара ще бъдат изядени от инфлацията и забавянето на икономическия растеж.
От Бюджетната комисия в Конгреса /CBO/ очаква, че спад с 0.1% на темпа на развитие на американската икономика ще увеличи дефицита с 310 милиарда долара за следващите 10 години. А всяко покачване на инфлацията с 1% ще доведе до нарастване на дефицита с 867 млрд. долара за периода.
От CBO прогнозират ръст на БВП на САЩ от средно 3.25% за периода 2011-2016 г. и годишна инфлация от 1.55%.
През първата половина на тази година обаче икономиката нарасна само с 0.8%, а потребителските цени се повишиха с 3.5%.
Ако слабата икономическа конюнктура се запази през следващите няколко години, това може да доведе до нарастване на дълга на САЩ с до 9.17 трилиона долара.
Дори да приемем, че прогнозите на CBO се окажат верни, има и друг фактор, който заплашва фискалното стабилизиране на САЩ. Увеличение с 1% на средните реални лихвени нива през следващото десетилетие ще доведе до нарастване на дефицита за периода с 1.3 трилиона долара.
Тоест, САЩ ще са принудени да държат дългосрочно ниски лихвените нива, но това означава слаб долар, което пък ограничава потребителските разходи и води до по-висока инфлация в глобален мащаб. Решението е шоково свиване на разходите и увеличение на лихвените нива, което ще доведе до значителни загуби, но за кратко, след което икономиката ще има здрава основа за растеж.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *