Само 0.7% от заемите на КТБ се обслужват

От Нова година до 31 март синдиците и бившите квестори на КТБ са завели в съда около 100 дела и жалби срещу длъжници на банката. Това става ясно от финансовия отчет на КТБ за първото тримесечие на 2015 г. За голяма част от дружествата синдиците искат съдът да започне процедура по несъстоятелност. Прави впечатление, че в списъка на заведените искове са главно фирми, свързани с банкера Цветан Василев.

Само 0.7% от заемите, отпуснати от КТБ, или 34.7 млн. лева, продължават да се обслужват, става ясно от отчета. Останалите 99.3%, или 4.942 млрд. лв., от портфейла на банката са лоши, необслужвани кредити. На фона на тези близо 5 млрд. лева вземания, обявени за безнадеждни, финансовата загуба на банката към 31 март – 10.4 млн. лева – изглежда невзрачна.

Покани за предсрочна изискуемост до 129 лица с кредити от КТБ са изпратени през изминалата седмица, става ясно от друг документ – редовния седмичен отчет на синдиците Росен Ангелчев и Лазар Илиев пред Фонда за гарантиране на влоговете. По закон, когато длъжникът пропуска вноски, предсрочно изискуеми са кредити, които не са били погасявани редовно. От доклада на представителите на фонда обаче не става ясно дали всички погнати са фирми, или сред тях има и физически лица.

41 дружества са заплашени от фалит заради дългове към КТБ. Това е броят на фирмите, срещу които синдиците са предприели „действия по предявяване на вземания, присъединяване към или подаване на молби за започване на производства по несъстоятелност“. В отчета пише още, че срещу пет от многото длъжници на КТБ са стартирани изпълнителни производства – т.е. изземане на имущество и други активи, тъй като не погасяват кредита си. Срещу други седем пък вече се е стигнало до изземане на обезпеченията по необслужвани заеми. Макар в отчета да не са посочени поименно кредитополучателите, сред тях най-вероятно е и TV7, където миналата сряда влезе частен съдебен изпълнител. През изминалата седмица синдиците са поискали от съда да обяви за недействителни и общо 20 прихващания, направени от акционерно дружество. Кое е то, не става ясно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *