Само 1/4 от младите в ЕС са били наети след стаж

Младите хора в страните от Европейския съюз ходят на стажове, но рядко имат късмета да бъдат наети в същата организация. Това показва изследване на „Евробарометър“, проведено сред 12 921 души на възраст от 18 до 35 години.

Почти половината от анкетираните (46%) са отговорили, че са били на стаж, 26% са чиракували, същият процент са били на студентска работа. Стажът е най-популярен сред току-що завършилите университет – 61%. 40% от следващите висше образование също проявяват интерес.

Най-притеснителни са данните, че едва 27% от включените в изследването са отговорили, че след приключване на стажа им е била предложена постоянна работа, а почти същият процент са получили предложение за удължаването му. Мъжете по-често получават договор след края на стажа. 64% от анкетираните са получили сертификат или препоръки.

Условията по време на стажа в повечето случаи не са добри, показва изследването. Около 60 на сто не са получили никаква компенсация. 62% от анкетираните са посочили, че са имали сключен договор с организацията, която им е осигурила стаж, но не са удовлетворени от условията. Висок е процентът на отговорилите, че имат застраховка – 73%.

Според изследването в държавите от ЕС стажовете са дълги между три месеца (37% от анкетираните) и по-малко от един месец (29 на сто). Тези, които са минали поне през един стаж, са били попитани дали финансовите условия са били ясни – 46% са отговорили отрицателно.

Едва 9% от анкетираните са посочили, че са карали стаж в чужбина, като те са основно от Люксембург, Латвия и Австрия, където процентът на заминалите в чужбина за стаж е най-висок. В останалите страни най-често посочваната причина за нестажуването в чужбина е липсата на интерес.

България е на дъното в класацията – едва 36 на сто от анкетираните са били на стаж, 5% са чиракували, а 11 на сто са се били на студентска работа. Данните са сходни с тези на Румъния. Стажовете са най-разпространени сред младежите в Кипър и Холандия (79%) и най-малко в Литва и Словакия (9%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *