Само 18% шанс за паритет между еврото и долара

Черногледството спрямо еврото помогна на валутните анализатори на ING Groep NV да станат тези с най-точни прогнози през 2014 г. В холандската банка не виждат причина да променят стратегията си и очакват паритет с долара в следващите две години.

След като еврото достигна дъно от 1.1754 EUR/USD, в ING смятат, че то ще продължи да пада към ниво от 1 долар, на каквото за последно беше през 2002 г. Средната прогноза на 30 водещи анализатори, запитани от Bloomberg е за курс 1.15 EUR/USD в края на 2016 г.

ING очаква мащабни мерки от страна на Европейската централна банка в подкрепа на възстановяването на икономиката на еврозоната и срещу дефлацията. Все по-малко инвеститори ще купуват еврото, докато ЕЦБ увеличава паричното предлагане, особено при условие, че Фед ще направи доларовите активи по-привлекателни с повишаване на лихвените си нива.

„Ние сме една от най-мечи настроените компании за курса евро-долар,“ коментира Петр Крапта, валутен стратег на ING в Лондон. „Изглежда, че Фед ще започне да вдига лихвите си по-скоро рано, отколкото късно, потенциално дори в края на второто тримесечие, а това допълнително ще подхрани разминаването на политиката.“

ING оглави класацията на валутните анализатори на Bloomberg за четирите тримесечия, приключващи на 31 декември.

Въпреки това в очакванията си холандската банка е малцинство. Средната прогноза за еврото дава само 18% шанс за паритет с долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *