Само 25% от българите се определят като финансово грамотни

Почти половината от българите не знаят кои са основните индикатори за цената на един заем, показва проучване на компания за потребителски кредити „Провидент Файненшъл България“, съвместно с Фондация „Инициатива за финансова грамотност“, представено пред журналисти. В проучването са участвали 700 души на възраст между 18 и 65 години.

Половината от запитаните имат желание да научат повече как да управляват личните си финанси. Само 25% от запитаните определят себе си като финансово грамотни, макар че голяма част от тях не познават основни термини. Около половината от тях обаче имат желание да научат повече за това как да управляват парите си.

Проучването показва още, че за 73% от българите най-важно е да разполагат с повече информация за финансовите си права, докато 66% смятат за най-важно да знаят към кого да се обърнат, когато имат проблем с финансова институция.

В същото само 38% от анкетираните знаят дефиницията на годишния процент на разходите (ГПР), който представлява общата цена на кредита за потребителя , изразена като годишен процент от сумата на отпуснатия и редовно обслужван кредит и към него влизат различни такси.

Въпреки това, експерти смятат, че се забелязват и положителни тенденции, като тази, че по-голямата част от българите са спестовни. Данните от проучването показват, че 60% от респондентите първо спестяват, а след това харчат. При останалите – първо харчат, след това мислят как да спестят останалите им средства. Това обаче са предимно млади хора до около 30-годишна възраст.

Главно хора на възраст 25-45 години, живеещи в София и регионалните градове, проявяват желание да разберат повече затова как да управляват личните си финанси. Според проучването, младежите на възраст 18-24 години притежават най-малко опит в управлението на личните финанси и проявяват интерес към темата за повишаване на финансовото си образование.

Голяма част от българите внимават колко точно харчат. 10% от тях записват и водят отчет на разходите си, 54% не записват, но внимават колко пари дават, 49% мислят как да спестяват, а 4% не мислят как харчат.

Около 20% от анкетираните, които имат заеми, се затрудняват с изплащането им. Заедно с това 27% се притесняват за задълженията си, а 30% вече са ги изплатили.

При трудност при изплащане на кредитите 42% се обръщат към компанията, която им е отпуснала заема да им даде решение, 36% ползват информация в интернет и търсят мненията на хора във форуми със същите проблеми, 31% се обръщат за помощ и съвет към приятели и роднини. 21% влизат рисковата група, при която се тегли друг кредит, за да покрият предишни задължения. Така те влизат в порочен кръг.

„Последното проучване на финансовата грамотност на българите е било проведено през 2010 г. от Световната банка. За четири години много неща са се променили“, коментира Таня Обущарова от „Провидент Файненшъл България“.

Икономистът Владимир Каролев обаче смята, че хората все още имат нужда от сериозно финансово ограмотяване, тъй като по-малко от 25% имат необходимите базисни знания. „Смятам, че и децата в горните класове трябва да учат в училище основни неща, свързани с финанси“, посъветва Каролев.

Съвместно с фондация „Инициатива за финансова грамотност“ започва работа интернет сайт, който предлага полезна информация на теми като личен бюджет, финанси и финансова сигурност. Съдържанието е представено по интерактивен начин като предлага няколко калкулатора за личен бюджет, както и възможност за консултации с финансови експерти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *