Само 30% от покупките на жилища с ипотека

Покупките на имот с изцяло собствени средства са около 70% от сделките, а само около 30% от сделките са с ипотечен кредит. Това сочи проучване на “Кредит център”.

35 352 евро е бил средният ипотечен кредит за страната през септември. Статис­ти­ката на изтеглените заеми сочи още, че най-големи фенове на борчовете в евро са софиянци. Делът на техните кредити в левове е само две трети. Най-големи почитатели на родната валута са под тепетата. Само 7% от взетите ипотеки в Пловдив са в евро.

Половината от търсещите ипотечен кредит у нас през септември са се опасявали да не би лихвата по него да се увеличи рязко. Основните страхове са свързани с исторически ниските нива на индексите “софибор” и “юрибор” в момента

и очакванията те да започнат да се покачват

Според експерти от консултантската компания съмненията на хората се дължат основно на липсата на традиции в ползването на ипотечни кредити у нас. Предпазливостта има своите положителни страни – хората вземат разумни, премерени спрямо техните възможности решения и това силно ограничава риска от проблеми на по-късен етап, смятат експертите.

Втори по значимост са опасенията, свързани със загуба на доходи. Близо 30% от анкетираните търсят гаранция в случай на безработица. Съветваме клиентите първо да планират кредитите си така, че да могат да покриват вноската, ако един от членовете на домакинството остане временно без доходи или да поддържат резерв от спестени средства, равен на

поне три месечни вноски по ипотеката

казва Тихомир Тошев, шеф на “Кредит център”. По думите му вариант за защита остават и застраховките срещу безработица, които се предлагат на пазара в последните години.

“Важно е потребителите да знаят две основи правила – всеки кредит може и трябва да бъде предоговарян, ако лихвата по него стане непазарна. И второ – покачването на индексите се случва паралелно с растежа на икономиката на съответната страна или общност, което се отразява и на доходите на работещите”, обяснява Тошев.

Най-малък (под 20%) е делът на клиентите, които споделят опасения за спад в стойността на имота. Според Тошев кризата дойде неочаквано за част от българите, но продължи достатъчно дълго, за да приемем новите цени на имотите за нормални. Последната година имаме стабилизиран имотен пазар и очакванията за значителен спад наистина са неоснователни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *