Само 3000 безработни ще бъдат наети според прогнозите за 2015 г.

Безработните у нас ще се свият с 3000 души според прогнозите за 2015 г. Очаква се през новата година безработицата да се свие минимално с 0,1% до 11,7% в сравнение с вече изминалата година. Това е заложено в параметрите на Националния план за действие по заетостта (НПДЗ) за 2015 г., който трябва да бъде приет от кабинета в сряда.

Минималното ограничение на безработицата се дължи на по-ограничените възможности за намиране на работа през 2015 г., пише в-к „Преса“. Според параметрите на националния план работодателите ще наемат персонал най-много в София, Пловдив, Варна, и Бургас.

В документа се посочват два различни варианта за политика на пазара на труда. В случай, че се достигне по-висок ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от планирания, който е 0,8%, ще се акцентира върху обучението на работната сила и заетостта в частния сектор.При по-слабо развитие на икономиката ще се заложи върху временна субсидирана от държавата заетост и преквалификация на съкратените. През 2015 г. се очаква създаването на нови работни места по програма за санирането от местни фирми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *