Само 5 засега ни пускат

Редица страни членки на ЕС все още размишляват какво решение да вземат по отношение на достъпа до трудовите им пазари. Страните, които възнамеряват изцяло да отворят трудовите си пазари, са Полша, Финландия, Словакия, Естония и Латвия, отбелязва АФП. Швеция и Чехия могат да тръгнат по същия път.

Италианският премиер Романо Проди заяви, че въпросът със свободния достъп е сложен. „Кориере дела сера“ пък цитира източници от външното министерството, според които темата за притока на работници от България и Румъния е много деликатна, не засяга само Италия и трябва да бъде разглеждана на ниво ЕС.

Дания, която е въвела преходен период за работниците от Източна Европа, обаче ще въведе ограничения за румънците и българите, също както Германия и Ирландия. Правителството на Австрия, което подаде оставка в началото на октомври, също се обяви за ограничения за българите и румънците, каквито въведе и за 10-те страни от предишното разширяване на ЕС. Люксембург, който смекчи през пролетта режима си на ограничения за 10-те влезли в ЕС през 2004 г., може да ограничи достъпа.

Испания, Португалия, Гърция, Франция, Холандия, Белгия, Унгария и Литва все още не са взели решение. Освен това Словения, Кипър и Малта не са обявили засега позициите си за отварянето на своите трудови пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *