Сам ли е действал Жером Кервиел или е изкупителна жертва на “Сосиете женерал“?

Докато финансовото министерство възприема банка “Сосиете женерал“ (Société Générale) като жертва на действията на един безотговорен брокер, адвокатите на Кервиел твърдят, че той е превърнат в изкупителна жертва – така обобщава излизащите нови факти около действията на банката и брокера вестник Sueddeutschezeutung.

Според финансовата министърка Кристин Лагард, няма основания да се вярва, че Кервиел не е единственият отговорен, а и банката обясни, че той е действал самостоятелно. Въпреки загубите от 4,82 млрд. евро, правителството на Франция смята, че банката може да остане като самостоятелен финансов субект. Според финансовото министерство досега не е установено банката да е допуснала грешки в своето поведение. „Няма основания да се съмняваме, че банката е постъпила така, както се изисква според правилата”, казва Лагард. Сега остава въпросът „как може да се предотврати такъв случай да се повтори”. За целта до петък Лагард ще трябва да представи на премиер-министър съответни предложения.

„Сосиете женерал” обвинява 31-годишния Кервиел, който е арестуван, че е измамил контролните органи на банката за извършени от него неразрешени спекулации, които са довели до загуби от 4,9 млрд. евро. Обвинението е за фалшифициране на документи и посегателство върху компютърната й система, което заплашва Кервиел с до 5 години затвор. Нормално брокерът е имал право да извършва фючърсни покупки в обем, в който продава. Но той е прикрил позиции за около 50 млрд. евро с фиктивни продажби, като при това е използвал кодове за достъп на други брокери и е фалшифицирал документи.

След откриването на извършеното от Кервиел, имайки предвид високия риск, банката е продавала от 21 до 23 януари „толкова бързо, колкото може”. При това банката се е опитвала да не надхвърля 8 % от обема продажби, за да не предизвика силни колебания на финансовия пазар, но предвид на спада на финансовите борси крайният резултат е 4,9 млрд. евро загуби.

Адвокатите на Кервиел пък обвиняват банката, че чрез паническата си реакция е предизвикала голяма част от загубите, приписвани на Карвиел. Според тях със спешните разпродажби след 21 януари, при които банката загуби 4,5 млрд. евро, Société Générale е превърнала Кервиел в изкупителна жертва, за да отклони вниманието от загубите вследствие на американската ипотечна криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *