Санкциите срещу Русия удариха Европа

Много от водещите европейски компании предупреждават, че санкциите срещу Русия имат сериозни негативни последствия за техния бизнес.

Това става на фона на решението на Европейският съюз да затегне мерките, насочени към руската енергетиката, финансов сектор и отбрана, пише Financial Times.

Акциите на Adidas, вторият по големина производител спортно облекло в света, се сринаха с 15 на сто, след като дружеството намали прогнозната си печалба и заяви, че ще ускори затварянето на магазините в Русия, заради нарастващите рискове за потребителските разходи в региона.

Volkswagen, най-големият производител на автомобили в Европа, отчете спад от 8 на сто на продажбите в Русия през първата половина на годината.

Джо Кезер, главен изпълнителен директор на Siemens, предупреди, че геополитическото напрежение поставя „сериозни рискове“ за икономическия растеж в Европа през тази и следващата година.

Metro, втората по големина верига за търговия на дребно в еврозоната обяви, че събитията в Русия създават рискове за групата, а продажбите вече са намалели рязко в Украйна. Ето защо планираното първично публично предлагане на нейния руски бизнес се отлага.

Главният изпълнителен директор на Royal Dutch Shell Бен ван Бурден каза, че заедно с други западни петролни компании изчаква да види какви ще са последствията от санкциите срещу Русия. Миналия месец петролният гигант спря операциите си в източната част на Украйна.

Австрийската Erste Group, третият по големина кредитор в развиващите се европейски страни, предупреди, че сътресенията могат да се отразят на банките в Източна Европа.

Германската асоциация на производителите на машини, VDMA, понижи прогнозата си за ръста на индустриалния сектор през тази година, тъй като ситуацията с Русия започва да се отразява на двустранната търговия и търсенето на германския износ.

В лондонското Сити, банкери предупредиха, че вече няма възможност за руските дружества да регистрират акциите си на Лондонската фондова борса.

Така под въпрос са първичните публични предлагания на частната руска петролна компания Башнефть и на най-големия търговец на дребно на детски стоки в Русия – Детский Мир, нищо, че и двете дружества са частна собственост и не са обект на санкции нито от САЩ, нито от ЕС.

Междувременно международната рейтингова агенция Fitch съобщи, че новите санкции на ЕС и САЩ няма да окажат въздействие върху икономиката и банковата система на Русия.

Сумата на краткосрочните задължения в чуждестранна валута на руските банки и тяхната степен на ликвидност са на добро ниво, което изключва възможността за рязко увеличаване на рисковете за рефинансирането им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *