Саркози и Меркел срещу останалите в ЕС?

Берлин и Париж могат да се окажат изолирани на европейската сцена по време на срещата на лидерите на 27-те страни членки на ЕС. Срещата в Брюксел започва днес. Очаква се на нея Германия, подкрепяна от Франция, да се опита да прокара идеята за внасяне на промени в Лисабонския договор, засягащи правилата за бюджетна дисциплина и дефинирането на механизъм за спасяване на финансово закъсали еврочленки, пише „Фигаро“, цитиран от БТА.
Берлин и Париж се договориха за това на срещата на германския канцлер Ангела Меркел с френския президент Никола Саркози в Довил по-рано този месец, припомня „Ню Йорк таймс“ . Тогава Саркози обяви, че ще подкрепи намерението на Меркел да предложи промени в Лисабонския договор, ако тя смекчи предложенията си за наказване на онези страни, които не успяват да контролират финансовите си системи, допълва „Ню Йорк Таймс“. Срещата на върха в Брюксел ще бъде тест за Берлин и Париж дали ще могат да прокарат замисляната от тях реформа на договора, влязъл в сила на 1 декември 2009 г. след осемгодишни препирни между страните членки на ЕС, допълва нюйоркското издание.
Днес повечето от 27-те обаче едва ли искат да се озоват в положението отпреди година. Въпросът е дали лидерите им ще дръзнат да кажат това открито на Меркел, когато тя заговори в Брюксел за внасяне на промени в Лисабонския договор, отбелязва „Ню Йорк таймс“.
Според Меркел трябва да се регламентира постоянно действащия антикризисен механизъм за Еврозоната, по подобие на спасителния план за Гърция . Но подобни промени изискват да бъдат одобрени от всяка страна членка и има опасения, че могат да бъдат отхвърлени, ако се стигне до национални референдуми, добавя „Ню Йорк таймс“.
„Фигаро“ цитира негативните реакции на еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг и на председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер срещу намерението на Германия и Франция за промени на Лисабонския договор в частта му за правилата за бюджетна дисциплина. Юнкер по-специално не одобрява идеята на Меркел и Саркози да се отнеме правото на глас на онези страни членки, които не се справят с бюджетния си дефицит, припомня „Фигаро“.
Европейската комисия се разграничи от позицията на Рединг, която нарече предложението „безотговорно“.
Тя, както и Саркози, Меркел и Юнкер, принадлежат към Европейската народна партия и според оптимистичните сценарии проблемът може да намери вътрешно решение по време на нейната работна среща днес, непосредствено преди Европейския съвет. В противен случай времето ще трябва да работи за консенсус, защото Франция и Германия не настояват за решение сега, а до средата на идната година, предаде БНР.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *