Саркози си търси ниски бодигардове

Френският президент Никола Саркози, който не се слави с особено висок ръст, е наредил да не се наемат високи служители, които да се грижат за сигурността му. Полицейски източник е разкрил пред френския вестник „Паризиен“, че високите служители по сигурността са дискретно съветвани да не кандидатстват за телохранители на държавния глава, защото няма да бъдат одобрени, предаде БТА.
Президентската охрана нарасна от около 50 до близо 80 служители от 2002 г., когато мъж с психически проблеми успя да стреля срещу предшественика на Саркози Жак Ширак с ловна пушка, преди да бъде неутрализиран.

Саркози е особено чувствителен към своя ръст – около 165 см, който го прави по-нисък от Наполеон. Той прави всичко възможно, за да не изглежда нисък при своите изяви на международната сцена или когато е заедно със съпругата си Карла Бруни, която носи предимно обувки без токчета.

Освен че носи специални обувки с дебели подметки, френският президент е забелязван да стои на пръсти, когато позира за общи снимки с други световни лидери, а миналата година при отбелязването на годишнината от десанта в Нормандия беше стъпил върху кутия, за да произнесе реч рамо до рамо с американския президент Барак Обама, отбелязва изданието.

Преди връме пък работници в завод за автомобилни части във Франция казаха, че са били специално подбрани да се появят редом до Саркози при посещението му в предприятието, защото били ниски на ръст.
Елисейският дворец определи тогава твърдението като „гротескно и абсурдно“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *