Саудитите ще оставят отворен крана на петрола

Реакцията на пазарите на новината за смъртта на саудитския крал Абдула бин Абдулазиз Ал Сауд е еднозначна. Цената на петрола се повиши рязко в петък сутринта. Цената на сорта брент се повиши с 1,8% и приближи границата от 50 долара за барел. Американският суров петрол WTI се търгуваше за 47,07 долара за барел – по-високо ниво с 1,6%. Но ефектът на пазара бе краткотраен, защото стана ясно, че саудитците няма да предприемат никакви промени в досегашната им политика по петрола.

Новият саудитския крал Салман вече направи чрез държавната новинарска агенция SPA изявлението, че ще продължи политиката на своя предшественик. „Ние ще се придържаме към праведната политика, която Саудитска Арабия поддържа от създаването си от крал Абдул Азиз“, заяви новият крал и в телевизионно обръщение. Също и най-дълго управлявалият в света министър – министърът на петрола на страната Али ал-Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол в света и има думата в картела ОПЕК. 79-годишният брат на починалия монарх Салман бин Абдулазиз изглади с бързата си реакция в петък всички спекулации за развитието на пазара на петрола.

У експертите обаче смяната на саудитския престол предизвиква все още недоверие. „Смъртта на Абдула предизвика в началото възходяща тенденция върху цените на петрола и създаде несигурност“, заяви Йоханес Бенини от базирания във Виена Energy Research Institute JBC, цитиран от Ройтерс. Въпреки това обаче известният петролен експерт посочва, че Салман е не само много опитен, но очевидно вече е участвал в процесите по вземане на решения.

Фактът, че Ал-Наими остава министър на петрола, също е знак за последователност. В последно време имаше спекулации, че министърът, който е на поста от над две десетилетия, ще бъде пенсиониран. За негов наследник се спрягаше името на принц Абдула. Синът на крал Салман вече заема важна позиция в петролното министерство. Кога и дали ще има смяна, все още е не е ясно.

Ал-Наими обаче остава силният човек в министерството. На последната конференция на ОПЕК във Виена през ноември той предотврати намаляването на производството на 12-те членки. Това доведе до нов спад в цената на суровината, като оттогава до днес цените са се смъкнали с още 37 на сто.

Икономическата цел, която преследва Саудитска Арабия, е сложна. С евтин петрол страната се опитва да отслаби своя конкурент САЩ с неговия евтин нефт от битуминозни шисти, като по този начин възнамерява да си върне пазарния дял. От друга страна, Саудитска Арабия със своя подход отслабва и Русия, която винаги е подкрепяла враговете на кралството. Старата лисица Ал-Наими е сигурен, че спадът в цените на петрола ще отслаби Русия повече, отколкото санкции на ЕС заради конфликта в Украйна, пише от своя страна и Handelsblatt.

И най-важният страничен ефект – с евтиния петрол ОПЕК укрепва глобалната икономика, а в средносрочен план, заради отслабването на производителите на петрол Русия и САЩ, си гарантира повече пазарен дял на световния пазар. „Ако спадът на цените продължава достатъчно дълго, алтернативните енергийни доставки, като например шистовият газ, могат да бъдат спрени поради липсата на рентабилност, което ще засили търсенето на петрол и цената отново ще скочи. Това също би направило ОПЕК отново по-влиятелна“, казва икономистът от Санкт Гален Кристиян Койшниг.

„Избраната от Саудитска Арабия нова стратегия включва временно приемане на по-ниски цени на петрола, за да може в замяна в дългосрочен план да се извлече полза от по-високите цени на петрола. Като целта е при това да се налага да се предава пазарен дял на производители, които не са членки на ОПЕК“, казва Ханес Льокер, известен енергиен експерт от австрийската Raiffeisen Bank International (RBI). Според него саудитците мислят не за седмици или месеци напред, а за години и десетилетия. Това според Льокер е в природата на монархическата диктатура. „Това несъмнено е рискована стратегия, но може и да има желания ефект в края на краищата“, казва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *