Саудитска Арабия изпада във финансов колапс до пет години

Саудитска Арабия може да изпадне в тежка финансова криза до пет години заради ниската цена на петрола. Това прогнозират от Международния валутен фонд (МВФ) и отбелязват, че страната трябва да предприеме незабавни мерки, за да намали бюджетния си дефицит.

Това важи и за съседните държави като Бахрейн и Оман, които също са членки на Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Според доклад на МВФ останалите членове – Кувейт, Катар и Обединените арабски емирства, разполагат с достатъчно средства да издържат на по-ниските цени на черното злато повече от 20 години, пише Business Insider.

Властите в Саудитска Арабия вече планират да ограничат разходите си, за да успеят да стабилизират публичните си финанси. От кралството многократно за заявявали, че тяхната икономика е достатъчно силна, за да издържи на натиска на евтиния петрол.

Въпреки това експертите на МВФ твърдят, че мерките, предприети от страните-износителки Саудитска Арабия, Бахрейн и Оман, могат да избегнат финансовата криза само за период не по-дълъг от 5 години, заради големия размер на бюджетните им дефицити.

От МВФ очакват недостигът в държавната хазна на Рияд да скочи до над 20% от брутния вътрешен продукт (БВП) в края на годината. През 2016 г. прогнозите са за дефицит от 19,4% от БВП.

„Бюджетния дефицит като процент от БВП ще намалява през следващите пет години, но все пак ще остане доста висок до края на този период“, смята Масун Ахмед, който е представител на МВФ за Средния Изток и Централна Азия.

Освен това нетните чуждестранни активи на кралството продължават да намаляват. През август за седми пореден месец те отчитат спад до 654,5 млрд. долара. В същото време дългът на арабската държава е нараснал с 14,7 млрд. долара и се очаква той да достигне до 17% от БВП през 2016 г.

В предходната си прогноза от МВФ залагаха по-нисък дефицит от 19,5% от БВП за Саудитска Арабия през 2015 г. Това прави близо 750 млрд. долара. За първи път от 2003 година, когато цените на петрола стигнаха 35 долара за барел, Рияд има толкова голяма дупка в бюджета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *