Саудитска Арабия отне лиценза на Qatar Airways

Саудитска Арабия чрез своята въздухоплавателна агенция официално отне разрешението на Катар да лети и каца в страната. Саудитска генерална служба по гражданско въздухоплаване също така нареди на своите офиси да бъдат затворени в рамките на 48 часа.В изявление властите също така обявиха, че лицензите, предоставени на служителите на Qatar Airways /на снимката: Компанията беше обявена за №1 в света за 2015 г./, ще бъдат отнети. Саудитска Арабия вече беше прекратила полети до и от Катар още  в понеделник, кето стана по дипломатически канали между Саудитското кралството и и Катар.
Qatar Airways е изцяло собственост на правителството на Катар. Групата на авиокомпаниите има над 40 000 служители в целия свят и тя е една от най-големите в света и има свои представителства във всички по-големи летища на всички континенти.
Главният изпълнителен директор на Qatar Airways, Акбар ал-Бейкър, също е  един от изпълнителните директори на Heathrow Airport Holdings, участва и в управителното тяло на най-голямото  лондонско летище.
В края на миналата седмица като важна новина в информационните агенции по света бе оповестено, че Саудитска Арабия и няколко други страни от района на Залива, ще прекъснат всякакви отношения с Катар. Причината е повече от сериозна:  обвинения в подкрепа на тероризма в региона на Персийския залив.
Други страни, съседи от региона, включително Обединените арабски емирства (ОАЕ), са затворили своето въздушно пространство за полетите на Катар.
Шест страни – Бахрейн, Саудитска Арабия, ОАЕ, Йемен, източнолибийското правителство в Либия и Малдивските острови, прекъснаха дипломатически отношения с Катар в понеделник.
Бахрейн, Саудитска Арабия и ОАЕ дори определиха на катарските граждани срок от две седмици да напуснат страните и забраниха  на своите граждани да пътуват до Катар.
Доха, столицата на Катар, е основен център в региона за международни полетни връзки.
Други авиокомпании, засегнати от ограниченията на въздушното пространство, са Qatar Airways, Etihad Airways и Emirates.
Сега, когато се налага да се заобикалят Саудитска Арабия – който е техен най-голям и единствен съсед, катарските самолети трябва да поемат към определените дистинации по заобиколни трасета, което ще води до удължаването на времето за полети.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *