Саудитска Арабия постави нов рекорд по добив на суров петрол

Най-големият износител на петрол в света Саудитска Арабия увеличи добива си до нов рекорд през април, съобщава „Ройтерс“. Агенцията посочва, че причина за това е увеличеното търсене на азиатския пазар.

През април страната е добивала 10.308 милиона барела на ден, съобщи пред агенцията източник от петролния сектор. През март добивът беше 10.29 милиона барела на ден.

„Това е белег за засилването на търсенето, особено в Азия, както и за ръст на вътрешното потребление през лятото“, споделя източникът.

Ръстът на добива е доказателство за намерението на Рияд да не губи пазарния си дял към производители с по-високи производствени разходи, например американския шистов сектор. Засега петролният картел ОПЕК следва политиката на Саудитска Арабия и се противопоставя на предположенията за свиване на добива с цел повишаване на цената на петрола.

„Ройтерс“ посочва, че повишаването на добива сочи и че търсенето на световно равнище е силно, което помогна за увеличението на печалбата на рафинериите.

Министърът на петрола Али ал Наими заяви, че добивът на Саудтиска Арабия най-вероятно ще остане около 10 милиона барела на ден, и добави, че има „много добри очаквания“ за търсенето в Азия.

До пазара през април са били доставени 10.360 милиона барела саудитски петрол, съобщава източникът на агенцията. „Ройтерс“ напомня, че доставките се различават от добива заради пренасянето на петрола от хранилищата.

Добивът през април подобри предишния пик от 10.2 милиона барела, постигнат през август 2013 г., като данни за саудитската продукция се съхраняват от началото на 80-те години.

Миналата седмица представител на ОПЕК съобщи пред „Ройтерс“, че увеличението на цената на петрола е подкрепено от по-голямо от очакването търсене и свиване на предлагането на суров петрол, които най-вероятно ще се запазят през втората половина на годината.

Скокът на цените, следствие от конфликтите в Близкия изток и знаците за свиване на предлагането, повишиха цената на суровия петрол от сорт Brent до 65.31 долара за барел през януари в сравнение с 45 долара през януари.

Саудитска Арабия ползва повече суров петрол за електроенергия през летните месеци. В последно време страната снабдява с повече петрол в опит да разшири износа си на петролни продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *