Саудитска Арабия рязко свали цената на петрола си

Саудитска Арабия обяви в неделя най-значителната от началото на годината отстъпка, с която предлага петрола си през ноември на няколко района по света в опит да задържи пазарния си дял.

Миналия месец цените свалиха конкурентите ѝ от Персийския залив и сега Рияд ги последва, като за един от предлагания вид разликата е най-голяма от февруари 2012г. насам, посочват „Уолстрийт джърнъл“ и „Блумбърг“.

Въпреки изобилието от суровина на световните пазари и относително ниските цени, ОПЕК се опитва да не изгуби дела си на азиатските пазари – последните, останали с отчетлив ръст на търсенето.

Русия постави постсъветски рекорд в добива, а най-вероятно технологични причини, заради които намаляват производствените разходи, стоят зад продължаващото увеличаване на добива на т.нар. нетрадиционен петрол в САЩ. Все повече суровина идва и от Северна Африка и Латинска Америка.

Иран, Ирак и други производители от Близкия изток направиха миналия месец по-дълбоки корекции в цените на своята продукция, като за азиатските пазари за водещ показател се взимат цените, предлагани от Оман и Дубай.

Така саудитският лек арабски петрол, който досега се предлагаше с 10 цента на барел над този референтен праг, от неделя е с цял долар и 60 цента под него. При средния арабски сорт отстъпката е 3.20 долара за барел под регионалния среден показател (за октомврийските доставки отстъпката бе 1.3 долара) за Далечния изток, а за САЩ – с 30 цента на барел, се посочва в ценовата листа на Saudi Arabian Oil Co.

За търговците на средиземноморския пазар също има повече отстъпка, но цените са повишени за клиентите на трите сорта арабския петрол за Северозападна Европа.

Според агенция „Блумбърг“ подобна корекция с 2 долара е имало през февруари 2012г., когато обаче средната цена на сорта „Брент“, например, бе над 100 долара за балел. През юли 2014г. „Брент“ продължаваше да се задържа над 100 долара, но половин година по-късно цената му падна под 50 долара.

Саудитска Арабия ще продължи да инвестира в добив въпреки ниските цени, каза в петък в Истанбул министърът на петрола Али Ал Наими. Миналия месец страната е добивала по 10.3 милиона барела на ден. Това е близа една трета от обшия добив на ОПЕК. Официалните данни на петролната организация са за таван от 30 милиона барела на ден, но от май 2014г. тя редовно надхвърли заявените квоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *