Сашо Дончев: НЕК върви по пътя на „Кремиковци“

Фалитът на НЕК е неизбежен, абсурдно е държавата да се прави на предприемач, а прегръдките между бизнесмени и политици са неморални и вредни. Това коментира председателят на Българската стопанска камара Сашо Дончев в интервю за БНР.

„НЕК е пред неизбежен фалит – ако не след 3, след пет години. Не може всяка година да генерираш 1.2 милиарда лева дефицит и да не фалираш, няма такава аритметика. Но след 5 години НЕК ще има нулева ликвидационна стойност и ще бъде продадена като „Кремиковци“ – за 1 лев. А сега може да бъде намерен добър инвеститор. Със сигурност по света има добри енергийни компании“, посочи Дончев. По думите му в България има енергийна мафия, защото енергетиката е държавна. „Ако не е държавна, не може да се случват всички тези далавери, които се случват пред очите ни. В Америка няма нито един долар държавна инвестиция в енергетиката. И енергетиката в Америка е добре функционираща“, обясни предприемачът.

„Ние точно като Тодор Живков на всеки конгрес отчитаме колко много неща сме построили. Не е функция и не е отговорност на държавата да строи каквото и да било. Тя не трябва да строи, а трябва да защитава построеното от други, от другите български граждани“, убеден е Дончев. Председателят на БСК смята, че е крайно време да се ограничи и дори ликвидира ролята на държавата като субект в икономиката. Той отново алармира, както и преди дни в обръщението си към членовете на камарата, че държавата разширява своето присъствие в икономиката и че част от бизнеса има вина за това.

„Като че ли критерий за успех е колко близо си до държавата, до тези, които разпределят ресурсите. Всеки ден наблюдаваме кой се прегръща с кмета, кой и чии интереси защитава в общинския съвет, виждаме кой се прегръща с централната власт. Какво има да се прегръщат?! Защо трябва да се обичаме един друг? Ние трябва да бъдем почтени, да се отнасяме с уважение към това, което всеки друг създава. За да може нещо да се разпределя и преразпределя, най-напред трябва да бъде произведено. Произведено от кого – от тези, които се прегръщат с политиците?! В свободното общество няма нужда от такава близост. Нещо повече – трябва задължително да поддържаме хигиенна дистанция с държавата“, категоричен е шефът на БСК.

Дончев подчерта, че не бива да се слагат под общ знаменател истинските предприемачи и тарикатите. „Всички пазарни конкурентни предимства са възможни и са резултат единствено на талант и много работа. А непазарните са възможни единствено и само с помощта на държавата. Когато някой може да не плаща данъци, може да замърсява въздуха, може да не плаща осигуровки, да не инвестира в добри условия на труд, той получава непазарни конкурентни предимства пред другите, които го правят. Той е враг на почтения бизнес. Не сме едно и също! Техните непазарни предимства често водят до фалита на нашите компании“, напомни Дончев.

ГЛОБАЛНИЯТ ГРАБЕЖ

Според Сашо Дончев има световен проблем – държавите отдавна са откраднати от политиците. „Политиците създадоха финансова система, която в много голяма степен обезцени труда на всеки от нас. Един художник може месеци да рисува една картина, а държавата може за няколко мига да напечата парите, с които тази картина да бъде купена. И това вече 102 години става пред очите на всички. И след като свършиха всички останали безобразия, политиците започнаха неистово да се стремят да овладяват производствените предприятия. И тук е най-тъжното – те привнесоха в тази сфера единствената позната им технология – технологията на лъжата“, посочи предприемачът, като визира и скандала с „Фолксваген“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *