САЩ заплашвали Yahoo с глоби от по 250 хил. долара на ден

Американското правителство е заплашвало да глобява технологичната компания Yahoo с по 250 хил. долара на ден, ако тя не му предостави информация за своите потребители, пише BBC.

Агенцията за национална сигурност (NSA) е изискала от Yahoo през 2008 г. да спази нов закон за наблюдение, който според компанията е противоконституционен. Тогава компанията оспори конституционосъобразността на закона, но делото беше отхвърлено от съда.

Сведенията за заплахите от страна на правителството обаче не бяха известни до четвъртък, когато федерален съдия разпореди да бъдат разсекретени документи със съдържание от 1 500 страници във връзка с делото. Генералният консул на Yahoo Рон Бел заяви, че изкарването на светло на документите е важна победа за прозрачността.

От Yahoo казват, че правителството е направило поправка на Закона за наблюдаване на външното разузнаване, за да може да изисква информация за потребителите на доставчиците на онлайн услуги, което е довело до завеждането на делото от компанията. Бившият служител на NSA Едуард Сноудън разкри програмата на правителството миналата година.

Разсекретените документи обаче показват, че борбата между технологичните компании и американското правителство се връща доста назад, още преди разкритията на Сноудън. Новата информация показва „как ние трябваше да се борим за всяка стъпка към оспорването на действията на правителството за наблюдение“, каза Бел.

„В даден момент правителството на САЩ ни заплаши с налагането на глоба от по 250 хил. долара на ден, ако откажем съдействие“, посочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *