САЩ излизат от American International Group Inc /AIG/

American International Group Inc /AIG/ и правителството на САЩ са пред споразумение за това как финансовото министерство на страната да излезе от участието си в застрахователния гигант, който беше спасен с държавни пари, коментират анонимни източници пред Reuters.
Плановете на ведомството вероятно ще бъдат официално публикувани тази седмица, но не е ясно точно кога. Това зависи от темпа на напредването на преговорите между страните, съобщава Bloomberg.
Една от възможностите, според източниците, е обръщането на привилегированите акции за 49 милиарда долара на правителството в обикновени ценни книги. Ако бъде прието да се осъществи конверсията, то тя може да се предприеме не по-рано от първата половина на 2011 г. Това би довело до увеличаване дяла на американския кабинет в застрахователната компания до около 90%, а след това финансовото министерство постепенно ще започне да продава акциите на инвеститори.
Reuters припомня, че AIG беше спасен със 182.3 милиарда долара, а към момента компанията продължава да дължи около 21 милиарда долара на Федералния резерв на САЩ по линията на същата кредитна програма. Затова и ФЕД продължава да държи привилегировани акции на гиганта за около 25 милиарда долара.
AIG очаква по-сериозни финансови постъпления до края на годината, които ще дойдат от продажбата на American Life Insurance Co на MetLife за 15.5 милиарда долара, както и от листването на American International Assurance /AIA/ на борсата в Хонг Конг. IPO-то ще се състои през следващия месец, като очакваните постъпления от него са около 15 милиарда долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *