САЩ изпадна от топ 10 по икономическа свобода

САЩ вече не е в топ 10 в класацията по икономическа свобода на страните, показва публикуван днес индекс, цитиран от CNBC.

Най-голямата световна икономика губи две места, до 12-та позиция, в индекса за 2014 за Икономическа свобода на научния институт Heritage Foundation и вестник Wall Street Journal, като регистрира седма поредна година на пропадане.

Индексът оценява държавите в четири широки области: върховенство на закона, регулаторна ефективност, ограниченост на правителството и свобода на пазара.

„Цялостната посока на икономическата политика на САЩ в последните години е свързана със значителен растеж на размера и обхвата на правителството, ускорявайки ерозирането на икономическата свобода и допринасяйки директно за пропадането на САЩ от топ 10 на най-свободните икономики“, се посочва в доклада, съпътстващ днешното оповестяване на индекса.

„Липсата на значими фискални реформи отслаби баланса на правителството и доведе до експлозивен растеж на правителствения дълг. Нарастващият лобизъм, който съпътстваше нарастването на правителството подкопава върховенството на закона, като допълнително влошава икономическата свобода на САЩ“, се сочи още в доклада.

Освен това, регулациите в области като финанси, здравеопазване и околна среда допълнително са навредили на икономическата свобода на страната, която е на второто си най-ниско ниво в 20-годишната история на индекса.

Въпреки че ситуацията в САЩ се влошава, глобалната тенденция е по-позитивна, като голяма част от инерцията, загубена през последните пет години, е наваксана.

Средният глобален резултат от 60.3 пункта е със 0.7% над този от миналата година и най-високият среден резултат в историята на индекса.

Хонконг запазва титлата на икономически най-свободната нация за 20-та поредна година.

„Създаването на нова компания, нивото на облагане, способността на най-бедната една пета от населението да се издигне, са на по-добри нива в Хонконг спрямо където и да било другаде“, коментира Ед Фюлнър, основател и председател на Центъра за изследвания в Heritage Foundation.

Сингапур, Австралия, Швейцария, Нова Зеландия и Канада са класирани между второ и шесто място. Най-напредналата страна за последната година е Мианмар, благодарение на подобрението при инвестициите, бизнеса и трудовите свободи.

Без особена изненада е и последното място, което за поредна година е отредено на Северна Корея.

България

България бележи ръст от 0.7% до 61-то място в класацията, благодарение на подобрението при труда, корупцията, търговията и монетарната свобода, пише в доклада. България е на 28-мо място от 43 европейски държави, класирани в индекса (след България са страни като Португалия, Гърция, Франция, Словения и Италия).

Средният резултат на страната е над средния за света, но по-нисък от средния за Европа.

За 20-годишната история на индекса страната бележи скок с 16 пункта, което я поставя в топ 20 на държавите с най-голям напредък. При ръст на 7 от 10-те икономически свободи, страната е определяна като „умерено свободна“ икономически.

Сред значимите реформи са либерализацията на търговията, приватизацията, приемането на плоския данък и модернизирането на регулаторната среда. Заедно с поддържането на ниска инфлация, страната постигна и значима монетарна стабилност, сочи се в доклада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *