САЩ и Колумбия вече търгуват свободно помежду си

Самолет, натоварен с един от най-важните износни продукти на Колумбия – цветя, е отлетял около полунощ от Богота. Първата пратка по силата на споразумението ще бъде доставена за щатския пазар.
Договорът бе финализиран в Конгреса след изразени опасения относно ширещото се насилие спрямо синдикалните лидери в Колумбия. В крайна сметка, след натиск от страна на президента Барак Обама, пактът бе прокаран през октомври 2011 година.
В замяна на цветята, САЩ ще изпрати мотор от култовата марка Харли-Дейвидсън, която да бъде символният износен продукт за Колумбия по силата на споразумението.
И двете страни се надяват сделката да увеличи инвестициите и износа, както и да доближи още повече политическия им курс. Колумбия отдавна е един от най-ключовите и значими съюзници на САЩ в района.
По силата на пакта, множество стоки, включително машини, сурови продукти и селскостопански стоки, ще могат да бъдат търгувани безмитно.
Според Международната търговска комисия на САЩ щатският износ към Колумбия може да се увеличи с 1,1 милиарда долара. Колумбийският износ за САЩ пък ще претърпи ръст със също сериозната сума от 487 милиона долара.
Споразумението бе подписано по време на управлението на Джордж Буш-младши и срещна отпора на синдикатите в САЩ, които се опасяваха от масова загуба на работни места. Синдикатите в Колумбия също бяха разколебани, наблягайки на проблема с развитието на страната и дали тя е достатъчно изградена, за да се състезава на пазара.
Президентът на САЩ Барак Обама обаче предупреди, че всякакво забавяне действително би коствало загуба на щатски работни места, както и би сринало шансовете и на двете страни да увеличат своя износ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *