САЩ: Край на рецесията, проблемите остават

Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Националното бюро за икономически изследвания на САЩ (NBER) обяви, че най-тежката американска рецесия е завършила през юни 2009 година. За 18-те месеца  са били закрити 7,3 млн. работни места, произведената продукция е намаляла с 4,1%, на американците и било отнето 4,1% от благосъстоянието им.
 
Националното бюро е упълномощена организация, която определя границите на икономическите цикли на Америка на базата на оценки от комплексни макроикономически индикации.  Реакцията на аналитиците бе доста сдържана, но в замяна на това интернет обществото реагира доста раздразнено на тази новина.

„Голямата рецесия е свършена? Едва ли“, пише „Форбс“. „Технически е възможно да е свършила, но в реалното й проявление остава и за в бъдеще. Ефектът от рецесията продължава“, коментира изданието.

Вестник „Вашингтон поуст“ отбелязва, че по- лошо от рецесията е това, че година след нейното завършване никой не е усетил това.

„Рецесията си отиде, но безработицата остана“ е заглавието на статията в „Ню Йорк Таймс“. В САЩ нивото на безработните е 9,6% и пазара на труда ще започне да се възстановява, според някои прогнози, не по- рано от 2013-2017 година.

„Рецесията завърши, но болката остава“, пише в редакционната си статия „Уолстрийт джърнъл“ Ситуацията в американската икономика, според изданието, остава доста трудна, въпреки, че изявленията, че падащите надолу ключови индикации са се обърнали и са започнали да изплуват от дъното.

„Реалният БВП след официалното излизане от кризата се е покачил само с 2,9% като в същото време домакинствата са си върнали само 4,1% от изгубените средства, коментира вестникът. „Бурята премина, но дори и развалините не са прибрани“, пише един от читателите на този вестник.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *