САЩ молят четири страни от Персийския залив за милиарди помощи

Според „Ас Сеиаса“ Вашингтон е поискал 120 млрд. долара от Саудитска Арабия, 70 млрд. долара от ОАЕ, 60 млрд. долара от Катар и 40 млрд. долара от Кувейт

САЩ са поискали от четири богати монархии от Персийския залив „помощ“ от 290 млрд. долара, за да се справят с влиянието на международната финансова криза, твърди в днешния си брой кувейтският вестник „Ас Сеиаса“, цитиран от Франс прес.

Частното издание уточнява, като се позовава на „много добре информирани източници“, че Вашингтон е поискал 120 млрд. долара от Саудитска Арабия, 70 млрд. долара от ОАЕ, 60 млрд. долара от Катар и 40 млрд. долара от Кувейт.

Изданието не посочва под каква форма САЩ са поискали тази помощ, предназначена, според „Ас Сеиаса“, да възпрепятства изпадането на американската икономика в рецесия.

В информацията на кувейтския вестник се твърди, че САЩ искали да използват тези средства в подкрепа на затруднената автомобилостроителна промишленост, банките и други компании, пострадали от кризата.

Четирите страни от Персийския залив, посочени от „Ас Сеиаса“, са членки на ОПЕК.

Те добиват близо 14 милиона барела петрол дневно или близо половината от производството на картела и осигуряват 17% от световното потребление на черно злато.

Тези четири монархии са натрупали излишък, който се оценява общо на 1,5 трилиона долара, през последните шест години заради силно поскъпване на петрола преди цената му да спадне под 60 долара за барел.

„Ас Сеиаса“ посочва освен това, че САЩ са поискали от Кувейт да анулира иракския дълг, оценяван на 16 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *