САЩ обявиха търговска война на Канада

САЩ започнаха силна  офанзива по всички посоки срещу Канада. На практика президентът Доналд Тръмп обяви истинска търговска война на Канада. Това става с налагането на мита върху дървения материал за строителство, предава АФП.

САЩ не крият, че наред с налагането на мита върху дървения материал за строителство, с тези решения, които някои определят като репресивни мерки, се налагат ограничения и в сектора на млекопроизводството. „Хората не осъзнават, че Канада бе много сурова спрямо САЩ. Години наред те (канадците – б.ред.) бяха по-хитроумни от ръководителите ни“, заяви Тръмп, допълвайки, че не се страхува от търговска война с Канада.
В телефонен разговор с Тръмп снощи канадският премиер Джъстин Трюдо твърдо е обещал, че неговото правителството „ще защитава енергично интересите на канадската промишленост за строителен дървен материал“. „Това беше много приятелски телефонен разговор“, съобщи Белият дом.
Кабинетът на канадския премиер обаче се въздържа да направи оценка на разговора. Малко по-рано министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос аргументира вдигането на митата с необходимостта да се противодейства на субсидиите, давани от канадски провинции, които внасят в САЩ стоки на неизгодни цени.
САЩ са внесли канадски дървен материал за 5,7 млрд. долара през 2016 г. Според Рос новите мита ще вкарат в американската хазна поне  1 млрд. долара.
Търговското министерство на САЩ обяви, че митата върху дървения материал ще бъдат от 3,02 до 24,12 на сто за канадските доставчици.

В началото на годината Канада вече веднъж се противопостави на плановете на САЩ за въвеждането на нови гранични мита и заяви, че е готова да отвърне на всеки подобен ход. Това заяви канадският външен министър Кристия Фрийланд, цитирана от Ройтерс. Това стана след първата й среща с новия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън. На срещата присъства и външния министър на Мексико. „Ако подобна идея стане факт, ние ще отговорим подобаващо“, заяви Фрийланд.

Разговорите между външните министри бяха насочени към Северноамериканско споразумение за свободна търговия (НАФТА). Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече прояви желание споразумението да бъде предоговорено. Фрийланд подчерта, че Канада е твърдо против на налагането на мита върху нейни стоки. „Нашата икономика е балансирана и взаимно изгодна. Така мисли всеки с когото говорих“, заяви Фрийланд.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *