САЩ остават единствената страна извън Парижкото споразумение за климата

 

САЩ остават единствената страна извън Парижкото споразумение за климатаСнимка: pixabay.com

Няколко месеца по-късно ситуацията по Парижкото споразумение за климата вече е „всички срещу САЩ“.

Когато в края на май американският президент Доналд Тръмп обяви, че възнамерява да оттегли САЩ от Парижкото споразумение, идеята беше, че страната ще се присъедини към Сирия и Никарагуа като единствените държави извън сделката, припомня Quartz. Другите две страни си имаха легитимни извинения: Сирия се намираше в средата на война, а Никарагуа смяташе, че споразумението не е достатъчно амбициозно.

Е, вече и двете държави промениха позициите си.

На преговорите по климата днес в Бон, Германия, сирийското правителство обяви, че в крайна сметка ще подпише Парижкото споразумение по климата.

Така САЩ остават единствената страна, която избра да не бъде част от глобалния консенсус по действията за борба с климатичните промени, информира investor.bg.

С Парижкото споразумение по климата се определя целта да не се позволи повишение на глобалните температури с повече от 2 градуса над преиндустриалните нива – критичен праг, над който опасните промени за климата вероятно са необратими. Това изисква светът да постигне нетни нулеви парникови емисии до 2050 г.

Климатичното споразумение позволява на всяка страна да определи свой план за действие. При сегашните ангажименти, дори ако Тръмп промени мнението си и отново включи САЩ в действията по климата, общото намаление на глобалните емисии все пак ще затопли планетата с повече от 2 градуса. В Бон страните се опитват да измислят начини да не позволят това и да преборят по-ефективно с климатичните промени.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *