САЩ отлагат валутния си доклад заради Китай

Правителството ще изчака да минат важни международни срещи, преди да реши дали Пекин манипулира валутата си
Правителството на САЩ ще отложи отчета за валутната си политика, който трябваше да излезе на 15 април и да определи дали Китай извършва валутни манипулации, както настояват някои сенатори. Ще изчакаме да минат няколко срещи на високо ниво през следващите месеци, които ще позволят на САЩ по-добре да представят позицията си, заяви финансовият министър Тимъти Гайтнър. Той обаче подчерта, че Пекин трябва да приеме по-пазарно ориентиран валутен курс, за да се балансира търговията между двете страни.
Изкуственото поддържане на евтин юан прави американския износ неконкурентоспособен, докато китайските стоки намират лесен пазар в САЩ. Търговският дефицит на САЩ с Китай миналата година достигна 226.8 млрд. USD – най-големият двустранен дисбаланс в търговията на САЩ. Според американските производители китайската валута е подценена с цели 40% и е основна причина за дупката в търговията.

През следващите три месеца ще се проведат поредица от много важни срещи на високо ниво, които ще имат ключово значение за изграждането на политика, която ще доведе до създаването на по-силна, устойчива и балансирана икономика, заяви Гайтнър. Събитията включват среща на страните от Г-20 във Вашингтон този месец и среща с Китай през май.

Съобщението на Гайтнър идва ден след като Белият дом даде индикации, че връзките между двете страни се подобряват. Президентът Барак Обама приветства решението на китайския президент Хю Дзинтао да посети срещата на върха по въпросите на ядрената безопасност, която ще се проведе по-късно този месец във Вашингтон.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *