САЩ отново под терористична заплаха

Директорът на ФБР Робърт Мюлер заяви, че американски градове могат да станат мишена на атентати като тези в Мумбай, при които в края на ноември загинаха 176 души.

„Колко градове по света могат да станат обект на тези атентати и колко градове в САЩ, се запита Мюлер, който заема поста си от 9 септември 2001г. Той цитира Сиатъл, щата Вашингтон, Сан Диего /Калифорния/ Маями, Флорида и Манхатън в Ню Йорк. Тези атентати ни напомнят, че подобни терористи с широка програма и малко пари, могат да използват и по-остарели оръжия, за засилят въздействието от атентата.
САЩ според Мюлер все още е намират под заплахата на „Ал Кайда“, но трябва да концентрират своето внимание върху по-малко известни групи. Той припомни, че има „радикални гнезда“, чиито членове се идентифицират с Осама бин Ладен и с неговата идеология. След атентатите от 11 септември в САЩ, ние „научихме за наличието на радикализирани младежи, които биват вербувани, за да ходят в Афгантистан, Йемен, Ирак или Сомалия.
„Един мъж от Минеаполис стана първият американски гражданин който извърши самоубийствен атентат в Сомалия през октомври. Той уточни, че младежът се бил „радикализирал“ в своя роден град в Минесота. „Това е извращение на нашата история на имиграцията“, отбеляза Мюлер.

actualno.com
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *