САЩ плащат за пътища и нови казарми

Около 100 млн. долара ще изсипят в близките няколко години САЩ за базите си у нас. 28 милиона са предвидени за летището в Граф Игнатиево. Там ще се строят казарми за войската и битови корпуси. 30 млн. долара са предвидени за летището в Безмер. Първоначалната сума за там бе увеличена с 2 млн. долара, а според експерти може да набъбне още. Големият проблем е късата писта, която едва се включва в минималните стандарти за кацане на големи самолети.

Най-голямата инвестиция обаче ще е в района на сливенското Ново село. Районът изобщо не отговаря на натовските критерии за инфраструктура. Полигонът е свързан с останалия свят само с един път. Според военните правила пътищата трябва да са поне 3.

САЩ искат да дадат парите на български фирми. Защото едно от най-важните неща във военното изкуство е да си осигуриш благоразположението на местното население, а няма по добър начин от това, да вдигнеш стандарта му на живот, коментира висш военен. Огромен проблем обаче създава фактът, че САЩ не могат да дадат поръчката на фирма без т. нар. сертификат за индустриална сигурност. А повечето от нашите дружества дори не са чували за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *