САЩ продават половината от стратегическия си запас от петрол

Президентът на САЩ Доналд Тръмп има намерение да разпореди продажбата на половината от стратегическия нефтен резерв на страната (СНР), чийто обем се изчислява на почти 700 млн. барела, съобщава CNN, цитирана от RNS.

Засега не се знаят подробности относно плановете на администрацията във Вашингтон. Единствената подробност, на която се позовават медиите отвъд океана е заложената в бюджета за 2018 г. прогноза в следващите 10 години доходите от продажба на държавни активи да са около 16,6 млрд. долара, уточнява CNN.

За да оправдае евентуалната бъдеща продажба на запасите от нефт на САЩ, администрацията на Тръмп се позовава на нарастващото производство на суровината в страната. Не е ясно и спрямо кой обем ще се осъществи съкращаването наполовина на резервите. По данни на компанията S&P Global Platts, наскоро приетите от Конгреса съкращения позволиха първоначално намаляване на количествата в СНР със 150 млн. барела.

Плановете на Тръмп имат и привърженици, защото съхраняването на запасите изисква много средства. От друга страна продажбата на част от количествата ще донесе немалка печалба. Сега котировките на петрола са около 50 долара за барел, а нефтът в резервоарите на СНР е бил доставян на средна цена от 29,70 долара за барел, информира monitor.bg.

По данни на министерството на енергетиката на САЩ в момента в стратегическия резерв на страната има 688 млн. барела петрол, които биха позволили да не се внася нефт за срок от 149 дни.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *