САЩ рискуват да изпаднат в рецесия

 
Според анализа, цитиран от Reuters, намаляването на федералните разходи през 2012 г. и 2013 г., би трябвало силно да свие дефицита.  Но при тези условия икономическият растеж няма да е повече от 0.5% през 2013 г.
Премахването на настоящите данъчни облекчения, което влиза в сила на 1 януари, ще доведе до забавяне на икономическия растеж на САЩ с 1.3% през първата половина на 2013 г.
„Като се има предвид моделът на предишните рецесии … такова забавяне на растежа през първата половина на 2013 г. вероятно ще доведе до рецесия“ се посочва в анализа на Комисията.
В него се прогнозира, че най-голямата икономика в света ще се върне към растеж през втората половина на годината, добавяйки 2.3% към брутния вътрешен продукт на страната. Но в анализа не се посочва как ще стане това.
Част от данъчните облекчения, изтичащи в края на тази година бяха приети по времето на администрацията на бившия президент Джордж У. Буш през 2001 г. и 2003 г. А други, като удължените срокове на изплащане на помощи на дългосрочно безработните лица, бяха въведени от Барак Обама. Общата стойност на въпросните данъчни облекчения се изчислява на близо 1 трилион долара.
В същото време от началото на следващата година автоматично ще стартира постепенно намаляване на разходите за федерални програми с 1.2 трилиона долара, което е резултат от провала на Конгреса в края на миналата година да постигне споразумение за намаляване на бюджетния дефицит на САЩ.
Бюджетната комисия прогнозира, че ако Конгресът ограничи икономиите, ще  се стигне до рязко ускоряване на растежа на икономиката с 4.4% през 2013 г.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *